Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Οι 10+1 Πιο Αγαπημένες Σειρές της Δεκαετίας 2010-2019


Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της, η οποία δίνει και το τέλος της δεκαετίας '10ς. Αυτό μας δίνει αφορμή για να αναστήσουμε το blog (εντάξει μία γκεστ εμφάνιση θα γίνει, μην το κάνουμε θέμα!) παρουσιάζοντας τις 10+1 πιο αγαπημένες σειρές που είδαμε στη δεκαετία που διανύσαμε. Έθεσα μερικούς κανόνες για την επιλογή μου: 1) Δεν έβαλα καθόλου μίνι σειρές 2) Από τις νέες σειρές που έχουν ανανεωθεί, έβαλα σειρές όπου έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 2 σεζόν έως σήμερα. 3) Από τις σειρές που ξεκίνησαν την προηγούμενη δεκαετία αλλά ολοκληρώθηκαν στα τενς (δεν μου πολυαρέσει η ονομασία) τίθεται ο κανόνας να έχουν προβληθεί οι περισσότερες σεζόν εντός δεκαετίας (άντε τυχεροί, δε θα φλυαρήσω με τη LOSTάρα, όπου η 6η σεζόν παίχτηκε το 2010. Να υπάρχει σασπένς για το Νο.1)

Ας ξεκινήσουμε...


11. Game of Thrones (2011-2019)

Η σειρά που οφείλεται το "+1" στο θέμα. Μετά το άθλιο τέλος ήμουν σε δίλημμα αν πρέπει να τη βάλω ή όχι. Ωστόσο μετά από σκέψη αποφάσισα ότι 2 επεισόδια (αν και τα πιο καίρια) δεν πρέπει να αναιρέσουν την συμβολή της σειράς στην δεκαετία. Εξάλλου 3-4 χαρακτήρες είχαν το τέλος που τους άρμοζε. Όπως και να το κάνουμε, ήταν από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές και περιμέναμε πως και πως κάθε σεζόν με τα τεράστια hiatus. Μας χάρισε αρκετές επικές στιγμές και της αξίζει μία θέση σε αυτή τη λίστα (δυστυχώς όμως όχι και στις τοπ 10 ever). Εντάξει αρκετά τη δικαιολογήσαμε, θα βγάλουμε τα απωθημένα μας στο prequel...!!!

10. Bates Motel (2013-2017)

Μία απρόσμενη έκπληξη εμφανίστηκε το 2013 από την πένα του Carlton Cuse (LOSTάρα). Ήταν η περίοδος (ίσως ακόμα τη διανύουμε) όπου ήταν της μόδας τα σενάρια βασισμένα σε ταινίες, βιβλία, παλιές τηλεοπτικές σειρές. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το Bates Motel, βασισμένο στους χαρακτήρες του Psycho, τοποθετώντας τους σε μια σύγχρονη εποχή. Ο νεαρός Freddie Highmore έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας αντάξιο του Anthony Perkins. Το ίδιο και η τηλεοπτική του μητέρα Vera Farmiga, υποψήφια για βραβείο Emmy. Χωρίς να μακρηγορεί δίχως λόγο ο Cuse μένει πιστός στο αρχικό πλάνο και ρίχνει αυλαία τον Απρίλιο του '17 με το τέλος της 5ης σεζόν. 


9. Arrow (2012-2020)

Σαν μεγάλος φαν της DC, δε θα μπορούσα να κάνω λίστα χωρίς να αναφέρω ούτε μία σειρά. Όσο αθώα και να ξεκίνησε αυτή η σειρά πυροδότησε την αρχή μιας ορδής από DC-σειρές στο CW και όχι μόνο. Σαν παραγωγή μπορεί να μην είναι κάτι ξεχωριστό (για CW είναι φοβερή πάντως!), αλλά είχε τέτοια επιρροή που δημιούργησε ολόκληρο Universe aka Arrowverse με 4 ακόμα σειρές (Flash, Supergirl, DC's LoT & Batwoman) και 2 ακόμα να είναι στα σκαριά (Superman & Lois και Green Arrow and the Canaries). Κλασσικές σειρές του Σαββατοκύριακου, αράζεις χαλαρός στον καναπέ και τις χαζεύεις με τον πρωινό καφέ σου, όπως όταν ήσουν μικρός και ξυπνούσες να δεις παιδικά. Αναμένουμε στις αρχές του χρόνου να ολοκληρωθεί το crossover Crisis on Infinite Earths, και θα μείνουν άλλα 2 για το μεγάλο φινάλε της σειράς. Stay tuned... 

8. The Leftovers (2014-2017)


Μετά το τέλος του LOST, ο Damon Lindelof έμπλεξε με νέα σειρά μυστηρίου υπό τη στέγη του HBO με την ανάλογη ελευθερία κινήσεων. Βασισμένη στο βιβλίο του Tom Perrotta, έχτισε δυνατούς χαρακτήρες με ερμηνείες των Justin Theroux, Christopher Eccleston και Carrie Coon κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά το κανάλι μας απογοήτευσε δίνοντας νωρίς το τέλος της σειράς στον 3ο κύκλο. Αν έφτανε 5η ή 6η σεζόν, θα είχε να δώσει πολλά στους τηλεθεατές. Ωστόσο ακόμα κι έτσι, έδωσε ένα τίμιο τέλος και αξίζει κανείς να την παρακολουθήσει.

7. Stranger Things (2016- )

Αυτή η δεκαετία σημάνει την αφετηρία των streaming υπηρεσιών στη ζωή μας. Οι περισσότερες έχουν σαν πολιτική το binge-watching προσφέροντας σου ολόκληρη τη σεζόν την ίδια μέρα. Μία από τις πρώτες σειρές του Netflix είναι το Stranger Things (τότε που είχε ξεκινήσει με λίγες και καλές σειρές... όχι τώρα που βγάζει 20 σειρές το μήνα). Μία σειρά που τοποθετείται στη δεκαετία του '80, και τι καλύτερο από εκείνη τη δεκαετία από το να ασχολείται με τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών. Παίρνει τα καλά στοιχεία από κλασσικές ταινίες τις δεκαετίας Goonies, E.T. κλπ και τα συνδυάζει με τα εφέ και την τεχνολογία του σήμερα, προσφέροντας ένα νοσταλγικό και ασυναγώνιστο αποτέλεσμα. 
Η σειρά έχει βγάλει 3 σεζόν, και αναμένουμε εντός των επόμενων χρόνων να ολοκληρωθεί, μιας και τα παιδάκια δεν είναι πλέον παιδάκια.  

6. Ray Donovan (2013- )

Μία σειρά που την ξεκίνησα χωρίς απαιτήσεις και κατάφερε πολύ γρήγορα να με κερδίσει. Αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες εν ενεργεία σειρές. Ένα δυνατό crime/family drama με τον Ray Donovan να μπαίνει στη λίστα με τους καλύτερους αντιήρωες της μικρής οθόνης. Η σειρά προσφέρει ένα πλούσιο καστ ηθοποιών με τους Liev Schreiber και Jon Voight να κάνουν τη διαφορά. Δε λείπουν όμως σε καμία σεζόν δυνατά γκεστ, όπως Ian McShane, Susan Sarandon, Katie Holmes, Hank Azaria και Lili Simmons. Μία σειρά λιγότερο αναγνωρισμένη που αξίζει την προσοχή όλων. 

5. Fringe (2008-2013)

Ααα μωρή Φριντζάρα!!! Προσωπικά θεωρώ το Fringe την καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας που έχει βγει. Νομίζω είναι ένα είδος που δεν έχει λάβει την προσοχή που θα έπρεπε από κανένα δίκτυο ή παραγωγό. Λείπει μία σειρά σαν το Fringe ή τα X-Files από την τηλεόραση. Θα μπορούσαν ένα από τα άπειρα police procedurals που βγαίνουν κάθε χρόνο, να το αντικαταστήσουν με sci-fi procedural. Δεν είναι πολύ δύσκολο, ούτε ιδιαίτερα ακριβό (αν επενδύσουν όμως χρήματα μπορούν να κάνουν κάτι απίστευτο). Τι χρειάζεσαι; Ένα ντουέτο ή τριπλέτα αξιόλογων ηθοποιών, δημιουργώντας ωραίους χαρακτήρες, μία ατμόσφαιρα μυστηρίου σε μεμονωμένες υποθέσεις και ένα κεντρικό θέμα με ζουμί. Μόλις περιέγραψα το Fringe. Ααα και που 'σαι FOX, πιάσε ένα sequel. 


4. Mindhunter (2017- )

Μετά το φινάλε του Fringe, η Anna Torv επιστρέφει στην tv με το νέο έργο του τεράστιου David Fincher. Ένα σωστό crime drama βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, σε μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του '70, ακολουθώντας 2 ντετέκτιβ και μία ψυχολόγο να ανακαλύπτουν την επιστήμη του "profiling" παίρνοντας συνεντεύξεις από αληθινούς ψυχοπαθείς δολοφόνους της εποχής που άφησαν ιστορία. Οι 2 σεζόν που έχουν κυκλοφορήσει ήταν άριστες σε σενάριο, σκηνοθεσία, αναπαράσταση εποχής, ερμηνείες. Μία σειρά που αρκούν μόνο οι διάλογοι για να σε κάνουν να ανατριχιάσεις και να πεταχτείς από τη θέση σου. Να είμαστε καλά και ίσως αυτή η σειρά βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες σειρές της επόμενης δεκαετίας (σύμφωνα με το πλάνο, ο Φίντσερ σχεδιάζει άλλες 3 σεζόν, ολοκληρώνοντας τη σειρά στην 5η). 

3. Dexter (2006-2013)

Ελάτε μην γκρινιάζετε. Δίκαια ανήκει η σειρά στην δεκαετία. Έπαιξε 4 σεζόν στην προηγούμενη, 4 σεζόν σε αυτήν (αν και την τελευταία σεζόν προσπαθούμε να την ξεχάσουμε). Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, ο αγαπημένος serial killer των τηλεθεατών. Ένα καλύτερο τέλος να είχε να μην μέναμε με το παράπονο. Βέβαια, τόσα sequel βγαίνουν, ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Η συνταγή είναι απλή και την ξέρουν: ωραίες υποθέσεις, ωραίοι κακοί, ωραίες τοποθεσίες, αιματηρά πλάνα, λίγο χιούμορ και ένας απολαυστικός Michael C. Hall, τι άλλο θέλουμε...

2. Breaking Bad (2008-2013)


Το απόλυτο ΕΠΟΣ της δεκαετάς (ναι, οι σεζόν 3, 4, 5 Part 1 & Part 2 παίχτηκαν εντός δεκαετίας). Ίσως είναι η απόλυτη σειρά με αρχή, μέση και τέλος. Όλα τα επεισόδια, και τα 62, έχουν κάτι να σου πουν (εντάξει υπερέβαλα, τα 61 αξίζουν, εξαιρείται αυτό με τη μύγα). Η σειρά όσο προχωράει ανεβάζει επίπεδο. Η μόνη σειρά που έχει επεισόδιο που έπιασε το απόλυτο 10 στο imdb (6.14 Ozymandias). Η σειρά που απέσπασε όλα τα βραβεία Emmy. Εντάξει καλύτερα να σταματήσω να την επαινώ. Όσοι την έχουν δει, καταλαβαίνουν την αξία της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ταινία El Camino και μας έκανε να νοσταλγήσουμε τη σειρά. Επίσης κυκλοφορεί το αξιόλογο prequel Better Call Saul. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι είχε το καλύτερο φινάλε της δεκαετίας. Πολλά συγχαρητήρια στους Bryan Cranston, Aaron Paul και προπάντων στον Vince Gilligan. Εσύ ακόμα να τη δεις;

1. Person of Interest (2011-2016)

Η πιο αγαπημένη μου σειρά της δεκαετίας. Η σειρά που απόλαυσα περισσότερο! Με σενάριο Jonathan Nolan και πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Michael Emerson και Jim Caviezel δε μπορεί να πάει κάτι λάθος (μη λέω μεγάλα λόγια, γιατί στο Westworld είδαμε κάτι στραβοπατήματα). Ένα συναρπαστικό crime drama όπου πλαισιώνεται σε μία μεγαλύτερη πλοκή μυστηρίου με Τεχνητή Νοημοσύνη που δεν απέχει πολύ από το σήμερα. Η σειρά έχει τόσο ρεαλιστική απεικόνιση στη μυθολογία της, όπου σε κάνει να αναρωτιέσαι για τα πάντα. Με το πλούσιο σενάριο και τους ωραίους και μοναδικούς χαρακτήρες της δημιουργεί ένα διαμαντάκι της δεκαετίας. 


Ελπίζουμε σε αντάξιες αλλά και καλύτερες σειρές την επόμενη δεκαετία!!!

______________________________________________________________________

Εσείς ποιες σειρές ξεχωρίσατε τη δεκαετία '10s;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου