Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Σχολιασμός: Breaking Bad 5.09 - Blood Money


Μετά από ένα χρόνο αναμονής, επέστρεψε επιτέλους μία από τις καλύτερες σειρές που παίζονται αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση με ένα συναρπαστικό επεισόδιο που δε θα μπορούσε να μείνει χωρίς σχολιασμό...

To τελευταίο κεφάλαιο του Breaking Bad ξεκινάει με ένα δυσοίωνο Flashforward σαν συνέχεια αυτού που είδαμε στην αρχή της 5ης σεζόν. Αυτή τη φορά βλέπουμε πλάνα από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου συχνάζουν παιδιά με skateboard και ποδήλατα όπως πολύ συχνά γίνεται σε παλιές εγκαταστάσεις. Το μυστήριο με το σπίτι λύνεται όταν μπροστά από αυτό σταματάει ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον... Γουόλτερ! Η Οικεία Γουάιτ έχει μεταμορφωθεί πλέον σε κάτι αφιλόξενο και τρομακτικό για την κοινωνία αλλά παράλληλα και ντροπιαστικό για τους ίδιους. Γκράφιτι σε τοίχο του σπιτιού με την λέξη "HEISENBERG" υποδηλώνει το πόσο υποτιμητικά και εξευτελιστικά βλέπει η κοινωνία αυτόν τον άνθρωπο. Παράλληλα όμως τον φοβάται... είναι σαν τους αστικούς μύθους, τους χλευάζεις μέχρι να τους συναντήσεις! Αυτό έπαθε και η γειτόνισα, η κυρία Κάρολ, όπου πάγωσε με ένα απλό "Hallo". Όλα αυτά μας παρουσιάζουν έναν κόσμο, όπου η κοινωνία γνωρίζει για την ταυτότητα του Γουόλτερ. Ό,τι έκανε αυτός και η οικογένεια του για να το κρατήσουν μυστικό δεν έπιασε και πλέον βρίσκεται μόνος του στο δρόμο αντιμέτωπος με νέους εχθρούς, αν λάβουμε υπόψη το οπλοστάσιο που έχει στο πορτμπαγκάζ και τη ρικίνη που γύρισε στο σπίτι να προμηθευτεί από την παλιά κρυψώνα. Το ερώτημα όμως είναι: τον φοβούνται επειδή γνωρίζουν όλα όσα έκανε στην έως τώρα πορεία του ως Heisenberg ή μήπως το flashforward μας προμηνύει κάτι πολύ τρομακτικό που πρόκειται να κάνει στα επόμενα επεισόδια;;;


Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο παρόν, όπου βλέπουμε μία αντίθεση στον χαρακτήρα του Γουόλτερ, καθώς είναι πλέον μέσα στην καλή χαρά αφού ξέφυγε από την ζωή του ως Heisenberg. Η δουλειά με τη μεθαμφεταμίνη δεν πάει τόσο καλά από τότε που αποχώρησε και η Λύντα τον επισκέπτεται για να του ζητήσει βοήθεια, πράγμα που ο Γουόλτερ αρνείται. Αυτό μας δείχνει ότι πλέον είναι αποφασισμένος και σίγουρος για το δρόμο που επέλεξε και δε θέλει να επιστρέψει! Με την ίδια αποφασιστικότητα, πάθος και δυναμικότητα  βλέπουμε την Σκάιλερ να αντιμετωπίζει την πρώην συνεργάτιδα του άντρα της χωρίς να φοβάται τις συνέπειες των πράξεων της καθώς παίρνει το πάνω χέρι (σε στυλ "I am the Danger").

Περίπου στη μέση του επεισοδίου, συναντάμε τον Τζέσυ όπου περνάει δικαιολογημένα μία από τις καταθλίψεις του. Μάλιστα η σκηνή ξεκινάει με μια χιουμοριστική στιγμή με τα 2 φιλαράκια του από τα παλιά να μιλάνε για Star Trek, φτιάχνοντας τα δικά τους σενάρια. Ο Τζέσυ φαίνεται από την αρχή κατεστραμμένος και γεμάτος τύψεις σε σημείο να επισκεφτεί τον πιστό δικηγόρο του, Saul Goodman και να του ζητήσει να μοιράσει τα λεφτά του στους γονείς του αδικοχαμένου παιδιού και στην εγγονή του Μάικ. Ο Saul προσπαθεί να τον καλμάρει, αλλά τελικά καταλήγει στο ότι η μόνη επιλογή είναι να αφήσει την κατάσταση στον Master Walter White. Ο πρώην μαθητής μιλάει ανοιχτά στον καθηγητή του και του εκφράζει τις ανησυχίες του κατηγορώντας τον έμμεσα ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Μάικ. Ο Γουόλτερ φυσικά αρνείται τα πάντα και προσπαθεί μάταια να πείσει τον Τζέσυ. Ωστόσο και οι 2 ξέρουν την αλήθεια... Ο Τζέσυ δεν ζητάει εκδίκηση, απλά θέλει να απαλύνει τo βάρος της συνείδηση του και ο μόνος τρόπος που του περνάει από το μυαλό είναι να ξεφορτωθεί τα χρήματα που απέκτησαν από τη "δουλειά". Εδώ κολλάει ο τίτλος του επεισοδίου "Blood Money". Εν τέλη, είδαμε μία φανταστική σκηνή με τον Aaron Paul όπου μιλούσε με τα μάτια του, καθώς ακύρωνε τα χρήματα δίνοντας τα σε ζητιάνους και ξεφορτώνοντας τα χωρίς να σημαίνουν τίποτα γι' αυτόν! Τα πετάει στο δρόμο, εκεί που πραγματικά είναι η θέση τους. Αυτό μας δείχνει ότι ο χαρακτήρας του Τζέσυ είναι άνθρωπος με συνείδηση, όπου πραγματικά αισθάνεται τύψεις και πιστεύει ότι για όλα τα λεφτά του κόσμου δεν αξίζουν όσα έγιναν και πέρασαν, παρότι που στο τέλος κατάφερε να επιβιώσει... αλλά για τον ίδιο αυτό δεν είναι επιβίωση!

Ο Γουόλτερ από την άλλη (ο εγκέφαλος) δεν έχει καθόλου τύψεις και είναι πρόθυμος να ζήσει χαλαρά το υπόλοιπο της ζωής. Λίγο αδικία, ε;;; εδώ περνάμε στο περσινό cliffhanger με τον Χανκ να μαθαίνει την αλήθεια για τον Γουόλτερ! Ενώ ο Χανκ δρα κρυφά, ο Γουόλτερ αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι πάει στραβά όταν πέφτει στην αντίληψη του ότι το βιβλίο του Gale λείπει από την θέση του (#λεκάνη). Τότε επισκέπτεται τον Χανκ για να μάθει τι ξέρει, πρόθυμος να του ανοίξει τα χαρτιά του αν χρειαστεί, αποκαλύπτοντας του την πραγματική του ταυτότητα. Και οι 2 γνώριζαν, οπότε δεν υπήρχε λόγος να κρύβονται άλλο... Όλα αποκαλύφθηκαν σε μία εκρηκτική σκηνή μεταξύ Dean Norris και Bryan Cranston, με τον δεύτερο να κλείνει το επεισόδιο με κλασσική Χαϊζενμπεργκίστικη απειλή "if you don't know who I am... then maybe your best course would be to tread lightly".

Βαθμολογία Επεισοδίου: 9,5 /10

4 σχόλια:

  1. Η τελευταία ατάκα του Χάιζενμπεργκ είναι όλα τα λεφτά!!Εγώ πιστεύω ότι τον φοβούνται για κάτι που θα γίνει στα επόμενα επεισόδια..Γιατί η αλήθεια είναι ότι τόσο χαρά και χαλαρότητα για την φαμίλια Γουάιτ δεν είναι συνηθισμένη..Πολύ δυνατό επεισόδιο και πιστεύω ότι όσο προχωράμε προς το τέλος θα γίνονται ολοένα και συγκλονιστικότερα γεγονότα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ πιστεύω ότι θα δούμε πολύ συγκλονιστικά γεγονότα στα επόμενα επεισόδια! Εντωμεταξύ μπορεί στο "μέλλον" να έχει συμβεί το οτιδήποτε! Ούτε Χανκ έχουμε δει, ούτε Σκάιλερ, ούτε κανέναν χαρακτήρα... οπότε όλα είναι πιθανά!!!! Ανυπομονώ για τη συνέχεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε εξαιρετική κριτική επεισοδίου φίλε. Αν θες μπορείς να τσεκάρεις την δικιά μας κριτική παρακάτω για το πρόσφατο 10ο επεισόδιο της σειρας!!

    Σχολιασμός, κριτική και περίληψη του 10ου επεισοδίου του Breaking bad!

    http://wp.me/p2OLVk-S4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ!!! Διάβασα και τα δικά σας, πολύ ωραία!!! Άντε να δούμε πως θα τελειώσει αυτή η σειράρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή