Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Review: Person of Interest 3.09 - The Crossing


Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια γι' αυτό το επεισόδιο... Αντί για Review σκέφτηκα να βάλω ένα βίντεο με το καρτοτηλέφωνο να χτυπάει. Κάπως έτσι ήταν και οι χτύποι της καρδιάς μας σε όλο το επεισόδιο! Την προηγούμενη βδομάδα ο Γιώργος ξεκίνησε το Review με ατάκα από Lost, οπότε θα κάνω και εγώ το ίδιο. Αισθάνομαι σαν τον Jacob που έχουν μαζευτεί γύρω του όλοι οι candidates και αυτός πρέπει να τους εξηγήσει με λίγα λόγια "τι συμβαίνει" και ξεκινάει τον λόγο του με τη φράση "I don't really know where to start" (όχι και τόσο εύστοχο, ξέρω, αλλά κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ :P ). Οπότε καλύτερα να περάσουμε κατευθείαν στο ψητό:

WTF??? Πέθανε η Κάρτερ!!! Καταρχάς είχαμε ενημερωθεί από τα promos ότι θα πεθάνει ένας από τους πρωταγωνιστές μας. Αρχικά όλοι πιστέψαμε ότι θα είναι ο Lionel Fusco αυτός που θα πεθάνει, καθώς είχαμε προϊδεαστεί από τα promos (που εκεί στόχευαν!) και κατά δεύτερον, διότι είχε μειωθεί πολύ ο ρόλος του από τα τέλη της προηγούμενης σεζόν και σκεφτήκαμε ότι δεν είχαν αρκετό υλικό για να τον αναπτύξουν σαν χαρακτήρα (αντιθέτως με την Κάρτερ) οπότε ήρθε το τέλος του. Εδώ που τα λέμε, αν ήταν να σκοτώσουν κάποιον, θα ήταν η εύκολη λύση! Όμως η ομάδα του PoI, δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο πάντα και έτσι έκαναν την ίσως μεγαλύτερη ανατροπή έως τώρα στη σειρά: Σκότωσαν Έναν Βασικό Χαρακτήρα.... Έναν χαρακτήρα που έχει προσφέρει τόσα πολλά στη σειρά και είχε δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξη: την Joss Carter!!! Αλλά αυτό που αναγνωρίζω στους παραγωγούς είναι ότι δεν βαρέθηκαν απλά έναν χαρακτήρα και έψαχναν τρόπους να τον βγάλουν από το cast μιας και το cast μας μεγάλωσε φέτος! Αλλά του έδωσαν ένα ωραίο κλείσιμο! Από την αρχή της σεζόν είδαμε την Κάρτερ σε μία δική της ιστορία... σε μία προσωπική της μάχη ενάντιας στο HR, τους ανθρώπους που σκότωσαν τον αγαπητικό της, Cal Beecher. Το έκανε σαν προσωπική βεντέτα;;; Ίσως, αλλά ποτέ δεν λοξοδρόμησε από την ηθική και τις αξίες της όπως είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο! Ο θάνατος της ήταν άσκοπος;;; Όχι, ο θάνατος της δεν έγινε για να προσφέρει μια ψευτοσυγκίνηση στους θεατές, αλλά είναι μία κίνηση από τους παραγωγούς που επηρεάζει όλους τους βασικούς μας πρωταγωνιστές (τον καθένα με διαφορετικό τρόπο!).


Το επεισόδιο ξεκινάει με την Carter και τον Reese να προσπαθούν να μεταφέρουν τον Κουίν στα Κεντρικά του FBI, ενώ έχει εμφανιστεί ο αριθμός του Reese και θα πρέπει να διασχίσουν τους δρόμους της Νέας Υόρκης ξεφεύγοντας από συμμορίες και βρώμικους μπάτσους, καθώς όλοι έχουν σαν στόχο να πάρουν τα λεφτά από την επικήρυξη που έχει βάλει το HR για το κεφάλι του Mr. Reese. Οι 2 φίλοι καταφέρνουν να κρυφτούν σε ένα κτήριο (νεκροτομείο), αλλά τελικά εγκλωβίζονται από το HR και έπρεπε να βρουν τρόπο διαφυγής! Σε εκείνο το σημείο, είδαμε έναν ωραίο και αληθινό διάλογο ανάμεσα τους σχετικά με στιγμές που ήρθαν πολύ κοντά στο θάνατο. Αυτό που μας μένει είναι ότι ο John Reese όταν έχασε τη Τζέσικα, ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει, το είχε σκεφτεί πολλές φορές όπου ήρθε η στιγμή του "πιλότου" μας που γνωρίστηκε με την Κάρτερ και τον Φιντς και τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα προβλήματα του (εντάξει μεταξύ μας ο Φιντς ήταν αυτός που τον βοήθησε περισσότερο, αλλά ήθελε να ρίξει γκόμενα ο Reese οπότε τα παραείπε λίγο!!!). Ύστερα, ο Reese μπαίνει μπροστά στη μάχη όποιο κι αν είναι το κόστος προκειμένου να είναι η Κάρτερ ασφαλής!!! Μετά έρχεται ο Φιντς και τους ξελασπώνει, ανοίγοντας πέρασμα στην Κάρτερ αφού ξεφορτώθηκε ο Reese με την βοήθεια του τους τύπους του HR και κρατείται πλέον στο τμήμα σώος! Έτσι η Κάρτερ μεταφέρει τον Κουίν στο FBI, και η υπόθεση κλείνει! Συνελήφθησαν όλοι οι βρώμικοι μπάτσοι εκτός από έναν... τον Σίμονς!!!


Παράλληλα, είδαμε τον Φάσκο να βοηθάει την ομάδα μας να ξεφύγει από το HR. Έδρασε σαν ο φύλακας άγγελος τους, κι αυτό παραλίγο να του στοιχίσει ακριβά, καθώς ο Σίμονς τον πήρε χαμπάρι και τον απήγαγε προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει η Κάρτερ ενάντια τους. Όσο και να βασάνιζαν τον φουκαρά τον Φάσκο, ο Φάσκο τους αντιμετώπιζε με μοναδικό όπλο το κουράγιο του και τις φοβερές ΑΤΑΚΕΣ του και δεν είπε κουβέντα... ώσπου απείλησαν τον γιο του και έπρεπε κάπως να κερδίσει χρόνο. Η στιγμή που μιλάει με τον γιο του στο τηλέφωνο γνωρίζοντας ότι θα τον σκοτώσουν είναι από τις πιο δυνατές σκηνές του ήρωα μας και έδωσε πολύ ωραία ερμηνεία... στον πυροβολισμό που ακούστηκε φυσικό ήταν να ψαρώσουμε όλοι αλλά όταν ακούμε τη Σωάρα στο τηλέφωνο να έχει κανονίσει τον βρωμόμπατσο ανακουφιζόμαστε για την τύχη του ήρωα μας (θα ήταν πολύ να χάσει το παιδί του). Αμ το άλλο, όταν ο Φάσκο ορμάει και σκοτώνει τον Πήτερσεν... θα σηκωνόμουν να πανηγυρίσω αν δεν ήταν τόσο βαρύ το κλίμα του επεισοδίου!!! Και κάπως έτσι σώθηκε ο χαρακτήρας μας και είναι πλέον αιώνια ευγνώμων στη Σω που έσωσε τον γιο του (btw ωραίο δίδυμο κάνουν αυτοί οι 2!).
Πάντως χαίρομαι που δεν σκότωσαν τον μικρό Φάσκο για να εντυπωσιάσουν, αλλά έληξε η αποστολή για τη διάλυση του HR χωρίς απώλειες, αλλά με happy ending... όπου τους ήρθε από εκεί που δεν το περιμένανε!!!!

Αυτό που κρατάμε από το διάλογο του Φάσκο με τον Πήτερσεν είναι αυτό που είπε ο Φάσκο, ότι άνθρωποι σαν αυτούς (Ντετέκτιβ, που χώνονται στο "κόλπα" και μπλέκουν σε "πόλεμο" μεταξύ τους) αργά ή γρήγορα πεθαίνουν... αλλά σημασία έχει να έχεις κάποιον δίπλα σου την ώρα που ξεψυχάς... και η Κάρτερ το είχε αυτό το προνόμιο γιατί το άξιζε! Πολύ προφητικός αυτός ο διάλογος που τον εκτιμάς με τη 2η θέαση του επεισοδίου!


Σε αυτό το επεισόδιο είδαμε όλο το καστ καθώς είδαμε και σκηνές της Ρουτ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνέχεια και την πιθανή ένταξη της στην ομάδα! Η Ρουτ καταλαβαίνει από την ανήσυχη συμπεριφορά του Φιντς ότι ο Ρις ίσως έχει πρόβλημα και προθυμοποιείται να βοηθήσει αν την αφήσει ελεύθερη ο Χάρολντ, όπου φυσικά απορρίπτει την πρόταση της γιατί φοβάται για τα πράγματα που θα συμβούν αν αφεθεί ελεύθερη!!! Τώρα με τον χαμό της Κάρτερ ίσως αρχίσει να σκέφτεται λίγο διαφορετικά ο Finch!


Πάμε τώρα στον επίλογο του επεισοδίου! Βλέπουμε την Κάρτερ να έχει γίνει πάλι Ντετέκτιβ μετά τη μεγάλη σύλληψη που ανέλαβε. Την συναντάει ο Φιντς έξω από το τμήμα και την ενημερώνει για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ρις και με χιουμοράκι η Κάρτερ θίγει το θέμα της Μηχανής, ότι θα τον ενημερώσει άμα έχει ξανά προβλήματα ο Ρις... σάστισε για λίγο ο Φιντς, αλλά δεν υπήρχε λόγος, καθώς η Κάρτερ είναι έμπιστη, αλλά απόρησε γιατί το κατάλαβε μόνη της πως δουλεύει το όλο σύστημα (είναι από τις έξυπνες Ντετέκτιβ, πως να το κάνουμε;;;). Ύστερα την αποκαλεί για πρώτη φορά με το μικρό της και αποχωρεί.

Στη συνέχεια βλέπουμε την Joss να επισκέπτεται τον Reese στο τμήμα, κάνοντας αναπαράσταση την πρώτη φορά που συναντήθηκαν στον πιλότο (κρατώντας ο Reese το πλαστικό ποτηράκι), κάνοντας τον ίδιο διάλογο "I'm Carter. You didn't give us a name", "You know, it's funny. Seems like the only time you need a name now is when you're in trouble. So am I in trouble?". Πολλές αναφορές στον πιλότο, μαζί με την "επίθεση" στο μετρό... έπρεπε να το υποψιαστούμε!!!

Τέλος, κλείνει το επεισόδιο με μία φοβερή από πολλές απόψεις σκηνή. Σε έναν ερημικό δρόμο μέσα στη νύχτα, αποχαιρετάει ο Reese την Carter λέγοντας της ότι αν βγήκε ο αριθμός του, χαίρεται που ήταν μαζί της εκείνη τη στιγμή (δηλαδή την πιθανή τελευταία του στιγμή!). Καθώς πλησιάζει ο Finch για να προϋπαντήσει τον Reese αρχίζει το καρτοτηλέφωνο να χτυπάει... και από το πιο σκοτεινό σοκάκι εμφανίζεται ο Σιμονς και πυροβολεί 2 φορές τον Τζον και μία την Κάρτερ! Η Κάρτερ τον πυροβολάει, αλλά γρήγορα καταφέρνει να ξεφύγει.... ενώ η Κάρτερ με τον Τζον είναι πεσμένοι στο δρόμο... μη μπορώντας να σηκωθούν, ο Τζον βάζει όλες του τις δυνάμεις για να είναι δίπλα της, η οποία είναι βαριά τραυματισμένη και το μόνο που ζητάει είναι να πει στον γιο της ότι τον αγαπάει... ζητάει από τον Ρις να το κάνει, όπως και να "τακτοποιήσει" τον Σίμονς! Έτσι ξεψυχάει η άτυχη Ντετέκτιβ στην αγκαλιά του πονεμένου Reese... και ο Finch κοιτάει έκπληκτος το όλο συμβάν καθώς το καρτοτηλέφωνο συνεχίζει να χτυπάει... να χτυπάει... να χτυπάει...
_______________________________________________________________

Γενικότερα, ένα καταπληκτικό επεισόδιο γεμάτο αγωνία!!! Δεν ήξερες ποιος θα πεθάνει ανάμεσα από τους Reese, Fusco και Carter!!! Και οι 3 τους ήταν το ίδιο πιθανά θύματα... H Carter δεν έφυγε άπραγη, αλλά έκλεισε ο χαρακτήρας της με ωραίο τρόπο που θα βοηθήσει τη σειρά στην εξέλιξη της. Η δε τελευταία σκηνή, άριστη... σκηνοθετικά έδωσε άλλο τόνο με το καρτοτηλέφωνο να χτυπάει και το φανάρι που γύρισε από πράσινο σε πορτοκαλί και κόκκινο όπου σήμανε τη λήξη του επεισοδίου.
Τώρα όπως όλα δείχνουν το επόμενο θύμα είναι ο... Simmons!!!! Ενεργοποίηση Reese σε Full_Badass_Mode και δεν την γλιτώνει κανείς!!! Γιατί θα δούμε αυτή τη μεταμόρφωση του Reese;;; την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος από το πρώτο μόλις επεισόδιο:

When you find that one person who connects you to the world, you become someone different. Someone better. When that person is taken from you... What do you become then???



Βαθμολογία Επεισοδίου: 10' / 10

Υ.Γ.1. Έτυχε να κάνω το Review για το Person of Interest Greece, οπότε το πέρασα και εδώ, μιας και είναι το πιο ανατρεπτικό επεισόδιο της σειράς έως τώρα! 

Y.Γ.2. R.I.P Detective Joss Carter!

Υ.Γ.3. Την επόμενη βδομάδα: It's a payback time!!!

8 σχόλια:

  1. Ένα καταπληκτικό επεισόδιο. Οι σφυγμοί ανεβασμένοι καθ' όλη τη διάρκεια!!!

    Οι σκηνές με τον Φάσκο, τέλειες και συγκινητικές. Τη στιγμή που έβγαλε το όπλο ο Πήτερσον, λέω ντάξει, αυτό ήταν... Ευτυχώς, άλλαξε σκηνή. Το περίμενα ότι θα εμφανιστεί η Σω και θα σώσει τον γιο του, αλλά και πάλι όταν ακούς έναν πυροβολισμό σε μια τέτοια σκηνή, δεν είσαι σίγουρος για το τι ακολουθεί.

    Οι σκηνές Φιντς/Ρουτ, αν και δεν πρόσθεσαν κάτι στην εξέλιξη του επεισοδίου, ήταν σημαντικές και με νόημα για τη συνέχεια!

    Η αλήθεια είναι, όπως έλεγα και στον Γιώργο, ότι το περίμενα για την Κάρτερ. Και επιβεβαιώθηκα με τις σκηνές στο μετρό, στο τμήμα, την σκηνή στο .08 όπου λήστεψε το βαν με τα ναρκωτικά... Ένιωθες συνεχώς ότι ο κύκλος κλείνει. Μου θύμιζε όλη την ώρα lost (συνεχώς το αναφέρουμε! θα μπορέσουμε κάποτε να μιλήσουμε για μια σειρά χωρίς να πάει το μυαλό μας στο lost? Θα φύγει ποτέ το σημάδι του???). Όταν χτύπησε και το τηλέφωνο, ήμουν σίγουρος ότι θα πεθάνει η Κάρτερ.
    Μεγάλη απώλεια και θα μας λείψει. Το τέλος της ήταν αυτό που αρμόζει σ' έναν μεγάλο χαρακτήρα. Αναμένουμε για την εκδίκηση από τον Ρις, γιατί όπως έγραψε και ο Σταύρος πιο πάνω: "When you find that one person who connects you to the world, you
    become someone different. Someone better. When that person is taken from
    you... What do you become then???"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς, το Lost δεν θα ξεθωριάσει ποτέ από το μυαλό μας γιατί είναι η σειρά που άλλαξε την τηλεόραση!!! Αλλά πραγματικά τόση ένταση στο επεισόδιο θύμισε Lost!!!


    Είχε τόσο βαρύ κλίμα το επεισόδιο που την είχα ξεχάσει τη Σω, οπότε η εμφάνιση της μου έφερε μία ανακούφιση, αλλά η "επιλογή" της να σώσει τον μικρό αντί του Φάσκο για μένα σήμαινε ότι θα πεθάνει ο Λάιονελ! Τελικά, έφυγε σώος!!!! ;-)


    Αναλωθήκαμε στο να σκεφτόμαστε ότι θα πεθάνει ο Φάσκο που δεν σκεφτήκαμε το "μετά" τον θάνατο! Δεν σκότωσαν τυχαία έναν χαρακτήρα, αλλά έχουν πλάνο... οπότε πλέον πιστεύω ότι κάνανε την καλύτερη επιλογή που σκοτώσανε την Carter... It's time for payback λέμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kataplhktiko epeisodio k o logos htan pou then pethane o fasko.then stenaxorithika pou pethane h karter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με το καταπληκτικό επεισόδιο και που δεν πέθανε ο Φάσκο... εγώ την Κάρτερ την καρασυμπαθούσα, από τους καλύτερους γυναικείους χαρακτήρες σε σειρά... αλλά ο θάνατος της θα αποβεί θετικός για την εξέλιξη της σειράς ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. k ego thn phgena thn karter alla htan apo tous rolous pou ama thn ebgazan apo thn seira then tha trelenomoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις κατάφερα να δω αυτήν την επεισοδιάρα


    Βέβαια από την αρχή της χρονιάς είχα πει ότι με Ρουτ και Σω σαν series regular μου "περίσσευε" η Καρτερ αλλά και κάτι τέτοιο, με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα στον χαρακτήρα της,δεν το περίμενα!
    Που με φέρνει και στο προκείμενο:Πόσο πιο καλή μπορεί τελικά να γίνει αυτή η σειρά; Τέτοια ανοδική πορεία σε σειρά είχα πολύ καιρό να δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως, με την προαγωγή αυτών των 2 χαρακτήρων στο βασικό καστ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει ένας χαρακτήρας... πολλοί ποντάραμε στον Λάιονελ επειδή το είδαμε "σεναριακά"... τελικά οι παραγωγοί απλά ετοίμαζαν ένα ωραίο arc για να κλείσουν τον χαρακτήρα της Κάρτερ (γι' αυτό ίσως παραμέλησαν τον Φάσκο!).


    Η σεζόν πετάει φέτος!!! Ό,τι και να πούμε είναι λίγο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή