Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Bates Motel (2013 - present)


Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε η 1η σεζόν και έχει ανανεωθεί για 2η. Το πλάνο λέει 7 σεζόν, αν είναι εφικτό.

Περίληψη: Μία σύγχρονη εκδοχή του Psycho. Βασίζεται στους χαρακτήρες της ταινίας αλλά εξελίσσεται σε διαφορετική χρονική στιγμή και σε διαφορετική πόλη. Η σειρά ξεκινάει μετά το θάνατο του άντρα της Norma. Έτσι η Norma, θα πάρει τον γιο της τον Norman και θα μετακομίσουν στο White Pine Bay του Oregon όπου θα κάνουν μία νέα αρχή, ανοίγοντας ένα μοτέλ για να βγάλουν τα προς το ζειν.

Σχόλια: Η σειρά είναι καλογυρισμένη και θυμίζει ταινία θρίλερ σε σκηνοθεσία. Σε βάζει σε ένα ατμοσφαιρικά ανήσυχο κλίμα γεμάτο μυστήριο και αγωνία. Αυτό δικαιολογείται κατά ένα μέρος, μιας και η σειρά έχει εμπνευστεί από τους χαρακτήρες της πλέον κλασσικής ταινίας θρίλερ, Ψυχώ. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρόκειται για prequel της ταινίας όπως πολύ συχνά ακούγεται, μιας και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο σήμερα (ακόμα και αν η σκηνοθεσία κλείνει μάτι σε ταινία του '60). Ο στόχος της σειράς παρ' όλα αυτά είναι να μας δείξει τα γεγονότα που ανάγκασαν τον Norman Bates στο να γίνει ο Norman Bates που ξέρουμε από την ταινία και πως συνέβαλλε η μητέρα του σε αυτό.

Πίσω από το Bates Motel κρύβεται ένα από τα μυαλά του Lost, ο Carlton Cuse. Σε αυτόν οφείλεται κυρίως το γεγονός του επαναπροσδιορισμού της ιστορίας. Αυτό όμως είναι κακό για τη σειρά;;; ... Φυσικά και όχι!!! Άμα μιλούσαμε για σειρά-prequel, θα ήταν περιορισμένα τα θέματα που θα μπορούσε να ασχοληθεί και θα έπρεπε να παραμείνει πιστή σε μία καθορισμένη πορεία στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Πλέον όμως που μιλάμε απλά για "έμπνευση" και όχι "prequel", υπάρχει πιο πολύ ελευθερία στις κινήσεις των παραγωγών και στα θέματα που μπορούν να δουλέψουν. Εξάλλου πόσο ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει το αντίθετο;;; μάλλον λίγο. Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχει πετύχει αυτή η συνταγή που ακολούθησαν μιας και είδαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Προσωπικά τρελαίνομαι για τέτοιου είδους μυστήρια σε real drama σειρές (χωρίς sci-fi/fantasy στοιχεία, όπου συνήθως ξεφεύγει το πράμα).

Όσο αφορά το cast είναι πάρα πολύ καλό. Ξεχωρίζει ωστόσο το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο νεαρός Freddie Highmore κατάφερε να ενσαρκώσει τον Norman Bates με άψογο τρόπο, καθώς και η τηλεοπτική μητέρα του, Vera Farmiga, δίνει ρεσιτάλ. Άμα ήταν στο χέρι μου, το φετινό Emmy στην κατηγορία α' γυναικείου ρόλου θα το έδινα στη Vera Farmiga.

Σύμφωνα με τον Carlton Cuse η σειρά θυμίζει λίγο Lost, λίγο Friday Night Lights και λίγο Twin Peaks , έχοντας βέβαια την δική της ταυτότητα. Μοιάζει με αυτές τις σειρές περισσότερο σε ατμόσφαιρα, σε εξέλιξη χαρακτήρων και σε παρουσιάσεις γεγονότων (χωρίς να "κλέβει" σενάριο). Την συνιστούμε ανεπιφύλακτα!!!

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ για την 1η σεζόν...


Βαθμολογία 1ης σεζόν: 8,5 / 10

22 σχόλια:

  1. Επιτέλους βρήκα μια σειρά που θα δω το καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Polu wraia h 1h season! sthn arxh na pw thn alitheia to bobithika ligo to ollo enxirima...alla telika nomizw htan arketa petiximeno!

    Kai egw sumfonw oti auth h pinelia....me thn seira na einai girismenh sto twra....edwse polla + sthn seira, kai edwse kai arketes perisoteres dinatotites!

    oi ekselikseis sthn 1h season htan sthn arxh ligo arges...alla meta to 4o-5o epeisodio h seira phre ta pano ths!

    o pitsirikas nomizw ta paei mia xara sto terastio rolo pou tou exoun ananthesei.
    gia thn vera farminga ti na peis??? einai apla se allo epipedo!

    meta thn teleutaia skhnh ths 1h season, perimenw na dw mia 2h polu poio dinamikh kai poio arwsth apo thn 1h!!!

    *re stavre les oti trelenese gia real drama series kai den exeis ksekinisei akoma to hannibal? TI PERIMENEIS?! xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δες την και δε θα χάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ σε όλα!!! Η 2η σεζόν θα είναι πολύ πιο άρρωστη σίγουρα... ειδικά άμα μπλέξουν και τον ψυχολόγο στην όλη υπόθεση και δούμε πολλές επισκέψεις και ψυχαναλύσεις, θα κάνει πάταγο η σεζόν!!!

    *Θα δω το 7ο και 8ο του Got που έχω αφήσει και το ξεκινάω αμέσως!!! Έμαθα έχει guest εμφάνιση και ο Lance Henriksen που του έχω αδυναμία, οπότε ένας λόγος παραπάνω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, τη γνώμη μου την ξέρεις, αλλά ας πω 2 λόγια κι εδώ...

    Ναι, θυμίζει ταινία θρίλερ, αλλά λόγω του επιβλητικού σκηνικού του σπιτιού... Συγκριτικά με την ταινία όμως, δεν έχει καθόλου μυστήριο και αγωνία. Και μπορεί να μην είναι καθαρόαιμο prequel όπως πολύ σωστά λες, αλλά και πάλι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά (οι νέες πινελιές δεν είχαν καθόλου ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου)... Εξάλλου απ΄την ταινία ήταν ξεκάθαρο γιατί ο Norman Bates έγινε ο Norman Bates που ξέρουμε και γιατί είχε την ψυχοσύνθεση που είχε... Έκανε ΜΠΑΜ η συμβολή της μητέρας του στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ χωρίς να έχω δει την ταινία τις βρήκα ενδιαφέρουσες τις νέες πινελιές (μπορεί και επειδή δεν είχα δει την ταινία και δεν είχα κάποια συγκεκριμένη απαίτηση από τη σειρά). Πάντως λογικό ακούγεται η ταινία να είναι άλλου επιπέδου... έτσι γίνεται συνήθως... και προφανώς άλλο ταινία, άλλο σειρά! Άντε την βάζω επιτόπου την ταινία να κατέβει (στη βράση κολλάει το σίδερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Πάντως λογικό ακούγεται η ταινία να είναι άλλου επιπέδου... έτσι γίνεται συνήθως... και προφανώς άλλο ταινία, άλλο σειρά" Συμφωνώ... γι'αυτό στην ανάρτησή μου έγραψα: "κατά τη γνώμη μου δεν κάνει για κανονική σειρά. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν
    ήταν μίνι σειρά 5-6 επεισοδίων το πολύ! Θα ήταν πιο σφιχτοδεμένο...
    Τώρα το τραβούσαν απ΄τα μαλλιά"... Δεν έχει τόσο ενδιαφέρον να παρουσιάσεις μια νέα ματιά για το πως ξεκίνησε ένας απ΄τους πλέον διάσημους κινηματογραφικούς κακούς όλων των εποχών... Μιλάμε για τον Norman Bates... η ιστορία του είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες από μία από τις πιο αριστουργηματικές και κλασικές ταινίες του είδους...!!! Όσες ελευθερίες και να δίνουν οι σεναριογράφοι στους εαυτούς τους, το αρχικό υλικό πάντα θα τους περιορίζει... Ξέρουμε την κατάληξη... και γενικά ξέρουμε τα πάντα... και μέσα από την ταινία (αλλά και τα κατώτερα sequels) ήταν πολύ πιο αρρωστημένη η ιστορία. ΟΤΙ και να προσθέσουν θα είναι λίγο μπροστά στην ταινία και γι'αυτό πιστεύω πως θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα ως μίνι σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα δε θα έχει την ίδια κατάληξη με την ταινία. Απ' ότι είχα διαβάσει, οι σεναριογράφοι δανείζονται τους χαρακτήρες από το Psycho και τους εξελίσσουν με το δικό τους τρόπο μέσα από διαφορετικές καταστάσεις. Δηλαδή δε θα μας δώσουν μόνο την αρχή, αλλά και ένα τέλος (έτσι κατάλαβα τουλάχιστον). Εξαρχής, ο στόχος τους ήταν να δώσουν μία νέα ματιά στον Νόρμαν Μπέιτς.


    Υ.Γ. όπως όλα δείχνουν θα τη δω σήμερα την ταινία του 1960. Οι επόμενες αξίζουν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Autos o psihologos mplekete polu.....kai sigoura tha to faei to kefali tou!!!
    o norman ekane to prwto bima sto finale ths 1hs season.....nomizw sthn 2h tha kanei polla perisotera!!!

    *to 8o tou got...einai polu dinato!
    **nai ontos kanei mia guest emfanish, omos einai gia polu ligo...alla h emfanish tou einai epiblitikh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις είδα την ταινία (επιτέλους!!!). Ρε συ η ερμηνεία του Freddie Highmore φέρνει πολύ σε αυτήν του Anthony Perkins... όλο το στυλ που έχει ο ηθοποιός!!! Με εξέπληξε η αλήθεια είναι!!!


    Μιας και μιλάμε για σεζόν με 10 επεισόδια, νομίζω δε θα τραβήξει (αρκεί να έχουν ωραίες ιδέες).


    *θα το δω σήμερα αν προλάβω
    **μόνο για λίγο;;; πολύ κρίμα... ελπίζω να επιστρέψει κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν θα'χει την ίδια κατάληξη θα'ναι ΤΕΛΕΙΩΣ fail (απ΄την αρχή ως το τέλος :P ). Δεν γίνεται να κάνουν κάτι καλύτερο...!!! Θυμήθηκα τώρα πόσο fail ήταν και η ταινία Hannibal Rising που έδειχνε τον Hannibal έφηβο...!!! :/

    Υ.Γ. μία φορά τα είδα τα sequels... Σε σχέση με το πρωτότυπο, σίγουρα είναι κατώτερα (δεν τίθεται καν θέμα, αλλά είναι λογικό από τη στιγμή που δεν τα σκηνοθέτησε ο Hitchcock), αλλά τα προτιμώ απ΄την σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είδα την ταινία! Τώρα μόλις σου άφησα σχόλιο στο cinetv-world. Δεν ξέρω αν θέλω να έχει την ίδια κατάληξη, θέλω να με εκπλήξει με το δικό του τρόπο.
    Στο Χάνιμπαλ έχω δει μόνο την τριλογία (ίσως και το πρώτο που είχε βγει, δεν πολυθυμάμαι), και από όλους ακούω τα χειρότερα για το rising. Τελικά δε θα το δω ποτέ με αυτά που λέτε :P. Πάντως έχει λίγο ενδιαφέρον να τους παρουσιάζουν σε νεαρή ηλικία, το θέμα είναι να τους παρουσιάσουν όπως πρέπει (στην περίπτωση του Νόρμαν εμένα μου αρέσει η όλη παρουσίαση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. παιζει και η μοναδικη vera farmiga απο το orphan και το departed τη σειρα την εχω στο υποψην για κλικ στο torrent αμεσα και ειμαι λατρης των κλασσικων thrillers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την ξεκινησα και την σταματησα στο 7ο επεισοδιο. Τα εβλεπα με το ζορι! Δε νομιζω οτι εχω ξαναβαρεθει τοσο πολυ στη ζωη μου. Ασε που μου την εσπαγε που κοιτιοντουσαν μανα-γιος σαν να θελουν να πηδηχτουν (αν και εμαθα οτι κατι πεχτηκε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα η 1η μου άρεσε πάρα πολύ, γενικά σαν ατμόσφαιρα!!! (και η 2η λίγο λιγότερο!). Μπορεί να μην είναι τόσο του στυλ σου... Πάντως πέρα της αρρωστημένης σχέσης τους, δε νομίζω να πηδηχτούν :P (αν και κάποιοι διάλογοι τους κάνουν να φέρονται σαν ερωτευμένο ζευγάρι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι γενικα δεν ειναι του στιλ μου! Αλλα καθομουν ξερω γω και εβλεπα και ειχε πλανα τυπου "φιλομαστε τωρα" και κοιτιοντουσαν και ειχα παθει σοκ. Θα μου πεις εγω βλεπω GoT που οι αλλοι εχουν παιδια! Και μ`αρεσουν κι ολας μαζι :P Αλλα δεν ξερω με αηδιαζε σε αυτη τη σειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To GoT αναφέρεται σε άλλη εποχή, οπότε λες είχαν άλλες αντιλήψεις επί του θέματος! Ενώ εδώ είναι πιο περίεργο! Αν και δεν είναι ερωτικής φύσης η σχέση Νόρμαν-Νόρμα... απλά είναι τελείως αρρωστημένα δεμένοι μεταξύ τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακουσα οτι φιληθηκαν σε καποιο επεισοδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ισχύει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ήταν ερωτικής φύσεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι να σου πω δεν το εχω δει! Αλλα ετσι ψυχακηδες που ειναι και οι δυο μπορει να ειναι τα παντα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 'Οντως... δε θα μου φαινόταν περίεργο μέχρι το τέλος αν το έπνιγαν το κουνέλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή