Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Spartacus (2010 - 2013)


Σεζόν: 3 (+miniseries)
Επεισόδια: 39

Περίληψη: Η σειρά εστιάζει στην γνωστή ιστορία του Θρακιώτη μονομάχου, Σπάρτακου, εμπλουτισμένη από τον Steven S. DeKnight.

Σχόλια: Βία, σεξ και αίμα!!! Τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σειρά. Μία σειρά που είναι βασισμένη στην ιστορία του Σπάρτακου, ενός μονομάχου που πάλεψε για την ελευθερία των σκλάβων κάνοντας επανάσταση έχοντας τους στο πλευρό του. Μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην αρχαιότητα. Ωστόσο επειδή λεπτομέρειες για την ακριβή ιστορία του Σπάρτακου είναι άγνωστες στις μέρες και φυσικά για να προστεθεί περισσότερο ενδιαφέρον, η σειρά ακολουθεί ένα δικό της μονοπάτι στους χαρακτήρες βάζοντας σάλτσες, κρατώντας μόνο τη βασική ιδέα. Μην την αρχίσει κανείς περιμένοντας ιστορικές ακρίβειες (να φανταστείτε εμφανίζεται ο Ιούλιος Καίσαρας). Όπως και να 'χει την θεωρώ μία από τις καλύτερες παραγωγές στην τηλεόραση.

Οι ηθοποιοί της σειράς είναι πολύ καλοί όπως και η ατμόσφαιρα θυμίζει έντονα αρχαία Ρώμη (από τα soundtracks και τα κουστούμια μέχρι τον τρόπο ομιλίας). Η σειρά έχει προβάλει 3 σεζόν και ένα miniseries, το οποίο λειτουργεί ως prequel της σειράς. Ωστόσο καλό θα ήταν να δείτε το prequel μετά την προβολή της πρώτης σεζόν, δηλαδή με βάση την ημερομηνία προβολής τους. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να τα δείτε με αυτή τη σειρά:

1) Blood and Sand (13 επεισόδια): Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου σεζόν. Ήταν η εισαγωγή της επανάστασης. Για ποιους λόγους ο Σπάρτακος οδηγήθηκε στο να επαναστατήσει;; Μία πολύ προσεγμένη ιστορία, ωραία δοσμένη βγάζοντας αρκετά συναισθήματα στον θεατή. Δε μιλάω για τις μάχες στην Αρένα, οι οποίες φυσικά και δεν έλλειπαν. Η μία εξέλιξη διαδεχόταν την άλλη, τίποτα δεν γινόταν για το τίποτα.

2) Gods of the Arena (6 επεισόδια): Ίσως το χειρότερο από τα 4. Πρόκειται για το prequel της πρώτης σεζόν. Καλό θα ήταν να το δείτε αφού ολοκληρώσετε την πρώτη σεζόν, καθώς προβάλει σκηνές από το φινάλε της 1ης σεζόν (spoilers). Η βασική αιτία που δε με τρέλανε ήταν ότι εστίασε πολύ στις σκηνές "σεξ" (για εντυπωσιασμό προφανώς), παρουσιάζοντας την Οικία του Μπατιάτους σε... μπορντέλο!!! Παρ' όλα αυτά όμως, σε αυτό το prequel μας εισήγαγαν έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες της σειράς, τον Γκάνικους... και μάθαμε την ιστορία των χαρακτήρων που γνωρίσαμε στο blood and sand.

3) Vengeance (10 επεισόδια): Από την πρώτη σεζόν είχαμε καταλάβει ότι κανένας χαρακτήρας δεν ήταν ασφαλής, αλλά πλέον είχαμε αυτή την αίσθηση κάθε ώρα και στιγμή. Πραγματική σφαγή έγινε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, χαρίζοντας μας ένα φοβερό κλείσιμο. Το μόνο που με χάλασε στα πρώτα επεισόδια της σεζόν ήταν η αλλαγή του ηθοποιού που υποδύεται τον Σπάρτακο. Αφού πέθανε ο Andy Whitfield, τότε ο Liam McIntyre πήρε το ρόλο του Σπάρτακου. Δε λέω ότι δεν ήταν καλός ηθοποιός ο δεύτερος (αντιθέτως είναι πολύ καλός), αλλά έπρεπε να περάσουν λίγα επεισόδια για να συνηθίσει κανείς την αλλαγή. Όταν ταυτίζεις ένα χαρακτήρα με έναν ηθοποιό, πάντα έτσι γίνεται.

4) War of the Damned (10 επεισόδια): Το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας του Σπάρτακου. Σαν σεζόν ήταν ο ορισμός του Έπους!!! Δέκα επεισόδια γεμάτα δράση, αγωνία, στρατηγική, συναίσθημα και μπόλικο αίμα όπως πάντα. Το φινάλε από την άλλη δε θα μπορούσε να χαρακτιριστεί κάτι  λιγότερο από συγκλονιστικό.

Πάντως πέρα από τις μάχες, το αίμα και το σεξ, η σειρά θίγει έντονα το θέμα της ελευθερίας. Μία έννοια που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας όλοι. Κάτι το οποίο δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, αλλά να το εκτιμούμε κάθε στιγμή και να μαχόμαστε γι' αυτό που θεωρούμε σωστό.

Δείτε ένα τρέιλερ για την 1η σεζόν (η σειρά βέβαια είναι κάτι παραπάνω από αυτό)...


Συνολική βαθμολογία: 9/10

10 σχόλια:

  1. egw to ksekinisa prin kana mina..ksetrelathika me prwti season..kai xwris na kserw gi ton andy ksekinisa tin 2h...twra exw kollisei ligo..logw tou ithopoiou..oxi oti einai kakos ston rolo..apla den einai andy...tespa..tha to sunexisw...sigoura...kai elpizw na ton sunithisw ton liam gia neo spartako..(mipws kserei kaneis pou mporw kai an mporw na katevasw to "be here now" to ntokimanter me ton andy?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε καταλαβαίνω απόλυτα!! Και εγώ στη 2η σεζόν είχα κολλήσει για ακριβώς τον ίδιο λόγο... αλλά αξίζει με τα 1000 να το συνεχίσεις!!! Ειδικά η τελευταία σεζόν είναι φοβερή!!!!!
    (δεν το γνωρίζω αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν και στην αρχη του 2ου κυκλου ξενερωσα και με την αλλαγη τησ ηθοποιου που παιζει τη Ναεβια πολυ γρηγορα τη συνηθισα μη πω οτι καλυτερα κι ολασ αυτη στις δυο τελευταιεσ σεζον ο χαρακτηρας ναεβια ηταν πιο αγρια πολεμιστρια και της ταιριαζε ενω στην πρωτη ηταν πιο υπακουη και γλυκια και ταιριαζε πιο πολυ στην πρωτη ηθοποιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ... βέβαια την 1η Ναέβια δεν την είδαμε πως θα υποδυόταν το νέο της χαρακτήρα, μπορεί να το πετύχαινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επιτελους μια καλη σειρα αν και δεν επειθε τοσο δευτερος Σπαρτακος το καναλι αυτο κανει θαυματα με τις παραγωγες του.Μπορει να αηδιασει λιγο με τα ιδιεταιρα σκηνικα που εχει αλλα αυτο παραβλεπεται με την καλη σκηνοθεσια,φωτογραφια,cast,σεναριο και διαλογους.τετοιου εισους σειρα δυσκολα βλεπουμε με καλη δραση,εποχης,ιστορικα γεγονοτα,πολυ καλα γραφικα.ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ GLADIATOR και τους 300.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή τη φορά θα συμφωνήσω απόλυτα!!! Όσο αφορά τον 2ο Σπάρτακο, δεν ήταν κακός, απλά είχαμε συνηθίσει τον Andy Whitfield... οποιοσδήποτε ερχόταν ως 2ος Σπάρτακος θα μας ξίνιζε όσο καλός κι αν ήταν... (έτσι γίνεται συνήθως!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενοω η ερμηνεια του δευτερου δεν ηταν τοσο καλη εκτως απο τα δυο τελευταια επισοδεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν σειρά σαν αυτή.Οι χαρακτήρες,τουλάχιστον οι βασικοί,είναι τόσο καλά δουλεμένοι που σε κάνουν να ταυτίζεσαι μαζί τους και να βιώνεις την σειρά λες και είσαι μέσα ο ίδιος.Το φινάλε,απίστευτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η σειρα ειναι εξαιρετικη το τελευταιο επεισοδιο ενω ηξερες τι θα γινει σε κρατουσε κ παλι σε αγωνια, τωρα για την αλλαγη του πρωταγωνιστή ειναι λογικο να φαίνεται παραξενο μην ξεχναμε οτι ο ρολος ηταν πολυ δυσκολος οταν τον ειχε καποιος αλλος πριν κ στο σημειο που ανέλαβε ο liam ηταν καθοριστικό θα ηταν κ για τον ιδιο δυσκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που θα την από την αρχή όλες της σεζόν... ??????????!

    ΑπάντησηΔιαγραφή