Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σχολιασμός: Person of Interest 2.20 - In Extremis


Υπέροχο επεισόδιο απ' όλες τις απόψεις, από σενάριο, από σκηνοθεσία, από μηνύματα, από ερμηνείες, σε ένα ωραίο και αρκετά δραματικό χιονισμένο τοπίο. Μετά από 2 σεζόν είδαμε για πρώτη φορά flashback με τον Φασκο τα οποία συνδέονταν άμεσα με το πιλοτικό επεισόδιο της σειράς. Το επεισόδιο εμβάθυνε στον χαρακτήρα του και την ψυχολογία του με μοναδικό τρόπο. Ακόμα και σαν βρώμικος μπάτσος ξεχώριζε από τους υπόλοιπους γιατί είχε συνείδηση. Καταλάβαινε το λάθος του αλλά έμπλεκε άθελα του λόγω κακών επιρροών. Κατά κάποιο τρόπο όλοι οι άνθρωποι επηρεάζονται από τον περίγυρο τους χωρίς να το επιθυμούν πραγματικά και αυτό αποδόθηκε πολύ ωραία στη σειρά. Αρχικά σε μια στιγμή αδυναμίας, ο Φάσκο στηρίχθηκε στην βοήθεια του Stills και ύστερα πήρε το στραβό δρόμο για να μην τον προδώσει. Στη συνέχεια όμως (1.01 - pilot) γνώρισε τον John Reese, έναν άνθρωπο που τον έβαλε πίσω στην θέση του. Του έδειξε πως είναι το συναίσθημα να σώζεις αθώους και να είσαι καλός. Ένα συναίσθημα που εκτίμησε ο Ντετέκτιβ και από τότε άλλαξε πορεία πλεύσης. Πλέον όμως, ως σωστός και ηθικός αστυνομικός ήταν έτοιμος να φορτωθεί έναν φόνο που δε διέπραξε γιατί πίστευε ότι του άξιζε η τιμωρία για τα λάθη του παρελθόντος. Παρ' όλα αυτά όμως, η Κάρτερ γνωρίζοντας ότι πλέον είναι ηθικός τον βοήθησε να τη σκαπουλάρει, διότι όλο αυτόν τον καιρό που δουλεύουν μαζί έχει καταλάβει ότι ο Φάσκο είναι καλός και λειτουργεί με βάση ένα απώτερο καλό όπως ο Reese και ο Finch και ας έχει κάνει κάποια λάθη. Δεν είναι τα πάντα άσπρο-μαύρο.

Το επεισόδιο εστίασε κατά κύριο λόγο στο Φάσκο και κατ' επέκταση στην Κάρτερ, δύο χαρακτήρες που δικαιούνταν ένα τέτοιο επεισόδιο. Ωστόσο δεν έλειπε και ο αριθμός του επεισοδίου. Η σημερινή ιστορία του PoI ήταν αρκετά πρωτότυπη μιας και γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα πεθάνει. Ο Reese και ο Finch δεν έφτασαν εγκαίρως στην αποστολή τους και οι συνέπειες ήταν αναπόφευκτες. Ωστόσο ο Reese βοήθησε το θύμα μας να φέρει δικαιοσύνη σε αυτόν που ευθύνεται για τον επικείμενο θάνατο του. Πολύ ωραίο σαν στόρυ χωρίς να πλατιάζει. Μου άρεσε ιδιαίτερα στην εισαγωγή του Dr. Nelson όπου έγινε αναφορά στον Πλάτωνα και στη συνέχεια συνδέθηκε η σκηνή με την κηδεία του Det. Beecher όπου έγινε και εκεί αναφορά στον Πλάτωνα από τον Alonzo Quinn. Βέβαια στα τελευταία επεισόδια βλέπουμε το κακό να θριαμβεύει και όλο και περισσότεροι poi να πεθαίνουν. Λόγω προβλήματος στη μηχανή δεν προλαβαίνουν να φτάσουν εγκαίρως οι 2 ήρωες μας και το αποτέλεσμα είναι άσχημο. Δυστυχώς δε μπορούν να σώζουν τους πάντες.

Τέλος, πάμε σε ένα φινάλε που κανείς δεν περίμενε να συμβεί στο 2.20. Η Μηχανή... ΣΒΗΝΕΙ!!!! Είχε τις καθυστερήσεις της και τα προβλήματα της στα τελευταία επεισόδια, αλλά οι περισσότεροι υποπτευόμασταν ότι όταν φτάσει το χρονόμετρο στο μηδέν τότε θα σβήσει τελείως. Τι γίνεται όμως όταν η μηχανή σβήνει ενώ το χρονόμετρο είναι στις 400 ώρες;;; (16 μέρες περίπου). Δηλαδή όταν πάει στο μηδέν τι πρόκειται να συμβεί;; να χαθεί η ενέργεια ολοκληρωτικά από τη Νέα Υόρκη (στυλ Revolution :P). Έχουν μείνει 2 επεισόδια μέχρι να λήξει η σεζόν και δεν μπορώ να φανταστώ καν τι μας περιμένει. Θα τεθεί άραγε η μηχανή σε λειτουργία μέχρι το τέλος της σεζόν; ή πρόκειται να συμβεί κάτι χειρότερο;;; ... και όταν τελειώσει ο χρόνος πως θα αντιδράσει η Decima Technologies;;; Μήπως ετοιμάζουν τρομοκρατική επίθεση;;;

13 σχόλια:

  1. Επεισοδιαρα !!! Ειδαμε Flashabck του Φασκο τα οποια ηταν εξαιρετικα . Οντως ειχε συνειδηση του λαθους του αλλα οπως ειχε του ειχε πει και ο Ρις στον πιλοτο δεν κανεις ο,τι κανεις για τα λεφτα αλλα επειδη εισαι πιστος .Semper fidelis Ο Φασκο στον Σταιλς ο οποιος του ειχε σταθει στην δυσκολη κατασταση του χωρισμου . Η Καρτερ πηρε την σωστη αποφαση αλλα δεν νομιζω οτι εχει τελειωσει το θεμα το IAB δεν θα το αφησει ετσι αυτο παρολο που ο Αζαρελο με την πειστικοτητα του Ελαιας αλλαξε τα λεγομενα του :Ρ Τελος η Μηχανη ... για το 2.21 περιμεναμε να σβησει μετα το σποιλερ που ειχε βγει αλλα μας την εκαναν και το ειδαμε στο 2.20 . Και εχουμε 400 ωρες ακομα οταν φτασει στο μηδεν τι στο διαολο προκειται να συμβει ;;; Συμφωνω στην ιδεα περι τρομακρατικης επιθεσης αλλα δεν αποκλειω και τιποτα αλλο Person of Interest ειναι αυτο ενας χαμος παντα γινεται προς το τελος :D Signal corrupted ... fatal error ... primary operations shutting down BUT the Numbers never stop coming the Machine never stops working ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει but και ξεμπάτ!!! Φινίτο, πάπαλα η Μηχανή!!! Πρέπει να δούμε πως θα την επαναφέρουν πάλι!!!


    Πολύ ανθρωποκεντρικό πάντως το επεισόδιο... είδαμε την ψυχοσύνθεση πολλών χαρακτήρων... Φάσκο, Κάρτερ, Γιατρού!!! ... ο Ελάιας τι μέθοδο λες να χρησιμοποίησε για να τον πείσει;;; λες να του πήρε την κάλτσα;; χαχαχαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα Prison Break τακτικες :Ρ Καλα θα επανελθει η Μηχανη στανταρ για εμενα αλλιως θα πεσει νεκρη η μιση Νεα Υορκη !!! Ειδες προμο για το επομενο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι δεν έχω δει και δεν πρόκειται!!!! (καλά ποτέ μη λες ποτέ!!!). Κάτσε και δες το καλοκαίρι τακτικές Oz, είναι πιο σκληρές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω χανεις !!! αφου ξερεις το καστ ασε που θα τρελαθεις με τις ατακες που ειπωθηκαν :Ρ Εχω να δω πολλα ρε γαμωτο θα δω τι θα κανω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα αποζημιωθώ την επόμενη εβδομάδα :P ... άντε μπορεί να το δω αργότερα!!! ... και εγώ πολλά άσε, μου φαίνεται στο τέλος δε θα δω τίποτα να ηρεμίσω χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δες το δες το :Ρ Ναι μoυ φαινεται καλη λυση :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γαματο το επεισοδιο... καιρο ειχα να γουσταρω με το ΠΟΙ... επιτελους εγινε κατι μεγαλο με την μηχανη... τωρα μενει να δουμε τα οποτελεσματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι πολύ γαμάτο, και το στόρυ με τη μηχανή και με τον Φάσκο!!!! Άντε να δούμε που θα μας αφήσει το φινάλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ena akoma para polu kalo epeisodio! (mporw na pw oti h 2h season exei kseperasei akoma kai thn 1h...kai as mhn exoume dei akoma ta 2 teleutaia epeisodia pou anamenonte EPIKA)
    sto epeisodio eidame wraia flashback kai mathame epitelous kapoia pragmata gia to bromiko parelthon tou lionel! mou arese polu kai to pws h carter ferthike antrikia ston shnergath ths kai ton boithise (den to perimena)....pantos den nomizw na exei teliosei edw to thema tou lionel...o karaflas "filos" tou den prokite na ton afisei se usixia!

    sto arithmo tou epeisodiou episis eidame kati pou perimena kai sas to elega edw kai kairo...kapios arithmos na mhn thn glitosei kai na pethanei...den ginete sinexeia na einai olla meli gala! kai o tropos pou to parousiasan to ollo skiniko mou arese polu!

    kai pame sthn mixanh...h opoia sbinei....kai exei balei ton finch se mpelades...elpizw sta 2 teleutaia epeisodia na mporesoun na mas eksigisoun ti pextike me thn mixanh kai poios to prokalese auto....alla kai na doume kai ti sinepoies tha exei h mh litourgia ths mixanhs!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσο αφορά κεντρική ιστορία συμφωνώ ότι σαν σεζόν είναι πιο δυνατή η 2η!!! ... α ρε ο Simmons τον έχει βάλει στο μάτι, αν δεν τον σκοτώσει δε θα ησυχάσει, μην ξεχνάμε κιόλας ότι ο Φάσκο γνωρίζει πολλά!!! Εδώ τον Beecher σκότωσαν για λιγότερα!!!

    Το θυμάμαι που το έλεγες! Είδαμε και Beecher και Simanski που πέθαναν λόγω καθυστέρησης, αλλά αυτός ήταν και ο επίσημος poi αριθμός του επεισοδίου! Πολύ ωραία το παρουσίασαν!



    Εκείνος ο γέρος ευθύνεται, το θέμα είναι τι επιδιώκει... για να δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι και εγώ το φοβάμαι για τον Λάιονελ! Άσε που άμα θέλουν να σκοτώσουν έναν βασικό, αυτός είναι η ευκολότερη επιλογή!


    Θα το μάθουμε σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή