Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Λίγα λόγια για το Bates Motel...


Πριν λίγες μέρες η πολυδιαφημισμένη σειρά του A&E, Bates Motel, έκανε πρεμιέρα κάνοντας ρεκόρ στις τηλεθεάσεις του καναλιού για series premiere. Από ποιότητα όμως άξιζε; Βεβαίως...

Το πρώτο επεισόδιο που παρακολουθήσαμε ήταν καλογυρισμένο και θύμιζε ταινία θρίλερ (από τις καλές) σε σκηνοθεσία. Σε έβαζε σε ένα ατμοσφαιρικά ανήσυχο κλίμα γεμάτο μυστήριο και αγωνία. Αυτό δικαιολογείται κατά ένα μέρος μιας και η σειρά έχει εμπνευστεί από τους χαρακτήρες της πλέον κλασσικής ταινίας θρίλερ, Ψυχώ. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρόκειται για prequel της ταινίας όπως πολύ συχνά ακούγεται, μιας και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο σήμερα (ακόμα και αν η σκηνοθεσία κλείνει μάτι σε ταινία του '60). Ο στόχος της σειράς παρ' όλα αυτά είναι να μας δείξει τα γεγονότα που ανάγκασαν τον Norman Bates στο να γίνει ο Norman Bates που ξέρουμε από την ταινία και πως συνέβαλλε η μητέρα του σε αυτό.

Πίσω από το Bates Motel κρύβεται ένα από τα μυαλά του Lost, ο Carlton Cuse. Σε αυτόν οφείλεται κυρίως το γεγονός του επαναπροσδιορισμού της ιστορίας. Αυτό όμως είναι κακό για τη σειρά;;; ... Φυσικά και όχι!!! Άμα μιλούσαμε για σειρά-prequel, θα ήταν περιορισμένα τα θέματα που θα μπορούσε να ασχοληθεί και θα έπρεπε να παρέμενε η σειρά πιστή σε μία καθορισμένη πορεία στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Πλέον όμως που μιλάμε απλά για "έμπνευση" και όχι "prequel", υπάρχει πιο πολύ ελευθερία στις κινήσεις των παραγωγών και στα θέματα που μπορούν να δουλέψουν. Εξάλλου πόσο ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει το αντίθετο;;; Για παράδειγμα, στο Bates Motel απ' ότι ακούσαμε ο Νόρμαν έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό. Επίσης και το όλο θέμα με την μυστηριώδης πόλη και το μυστήριο με τις ενέσεις ήταν ιδέα του Carlton Cuse (δεν υπάρχει αναφορά σε ταινία), όπως επίσης και όλη η μυθολογία που θα παρουσιαστεί στη σειρά είναι δικής του μυθοπλασίας όπως αναφέρει ο ίδιος. Προσωπικά τρελαίνομαι για τέτοιου είδους μυστήρια σε real drama σειρές (χωρίς sci-fi/fantasy στοιχεία, όπου συνήθως ξεφεύγει το πράμα).

Ήδη από το πρώτο μόλις επεισόδιο έχουν ανοίξει αρκετές υποθέσεις και μυστήρια:
  • Πως πέθανε ο μπαμπάς του Νόρμαν;
  • Τι συμβολίζει το βιβλιαράκι που βρήκε ο Νόρμαν;
  • Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είπε ότι υπάρχουν αρκετά μυστικά στην πόλη.
  • Τι γίνεται με τις γυναίκες που τους κάνουν ενέσεις;
  • Τι ρόλο βαράει ο αδερφός του Νόρμαν; και γιατί δεν είναι μαζί τους;
  • Έχουν ξεμπερδέψει η Νόρμα και ο Νόρμαν από το φόνο που διέπραξαν; κ.α.

Σύμφωνα με τον Carlton Cuse η σειρά θυμίζει λίγο Lost, λίγο Friday Night Lights και λίγο Twin Peaks , έχοντας βέβαια την δική της ταυτότητα. Μοιάζει με αυτές τις σειρές περισσότερο σε ατμόσφαιρα, σε εξέλιξη χαρακτήρων και σε παρουσιάσεις γεγονότων (χωρίς να "κλέβει" σενάριο). Έχοντας δει το πρώτο επεισόδιο, την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

20 σχόλια:

  1. Λοιπον θα γραψω στο ανανεωμενο Tv-island κατι που με θλιβει ιδιαιτερα αλλα ας ειναι :Ρ Ποσο γαματο ηταν το πρωτο επεισοδιο του Bates Motel !!!!!!!! Οτι καλυτερο ειδαμε απο πρεμιερα φετος αγωνια μυστηριο πολλα ερωτηματικα δραση δραμα τα ειχε ολα !!! Αναμενουμε την συνεχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσε υπάρχει και πρόβλημα με τις ώρες :P (α ρε Disqus μας κατέστρεψες!!!).
    Συμφωνώ απόλυτα σε όλα... καλύτερη πρεμιέρα και πιστεύω θα είναι και η καλύτερη νέα σειρά για φέτος!!! Έχει τα πάντα το πακετάκι του Bates Motel, κάνουμε κράτηση (ωραία ατάκα, θα την χρησιμοποιήσω σε κανα μελλοντικό review μου :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αλλα θυμησου You Can Check Out Anytime You Like, but You Can Never Leave :PPP οκ πρεπει να κανεις παραπονα στην εταιρια εχουν να πεσουν κατι μηνυσεις !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτή η ατάκα από που είναι τώρα;; :PPP ... θα τους κάνω σύσταση!!! Απευθείας στον CEO θα πάει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο ενα αρθρο του Tvline για το Bates Motel δεν ειναι επισημη αλλα μου αρεσε :Ρ Ως Χαρολντ Φιντς θελεις κατι απο εμενα Δασκαλε ;;; Να αδειασω λογαριασμους να στειλω κανενα απειλητικο μηνυμα απο Εφορια ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. E άμα δεν είναι επίσημο :PPPP .... Δεν θέλω να αδειάσει τίποτα ο Φιντς... ο Ρις θέλω να αδειάσει ένα καλάσνικοφ πάνω τους χαχαχαχαχα :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα κατσε να τελειωσει με την Ρουτ (:ΡΡΡ) και μετα !!!! Ρε ειναι και γαμω τις φρασεις ταιριαζει απολυτα στο πνευμα της σειρας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μέχρι τώρα δε μας έχει δείξει κάτι τέτοιο όμως! ... στο 666 Park Avenue ίσως ταίριαζε περισσότερο :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι σωστα ειδικα εκει στο τρειλερ που της ελεγε μια ενοικος που ειχε πεθανει στο Drake (φαντασμα ειχε γινει αν θυμαμαι καλα) δεν επρεπε να ερθεις δεν θα σε αφησουν να φυγεις ποτε !!! Απλα εδω θα ειναι ακομα πιο γαματο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδώ είναι real drama (χαίρομαι να το λέω αυτό) οπότε θα συμβεί κάτι ακόμα πιο γαμάτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το εχω καταλαβει το εχεις πει ηδη τρεις φορες πες το 4 να συμπληρωθει ο 1ος μαγικος αριθμος του Επους !!! Ελπιζω να ειναι ακομα πιο γαματο στην συνεχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι θα είναι!!! Αφού έχει πλάνο ο Carlton Cuse... να τον εμπιστεύεσαι αυτόν... ξέρει πως να φτιάχνει ένα real drama :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λες να μην εμπιστευομαι εναν απο τους θεους του LOST ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ε ναι !!! Ολα και ολα περασε απο LOST εχει δειξει οτι το κατεχει το αθλημα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαχαχαχα, η αλήθεια είναι ότι την ξεκίνησα περισσότερο για τον Carlton Cuse... αλλά και ο Ριχάρδος έβαλε το χεράκι του!!! .... χαίρομαι που σου άρεσε και σένα... το πρωταγωνιστικό δίδυμο τα σπάει, τέλεια χημεία έχουν και οι 2 πρωταγωνιστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kai to deutero epeisodio htan polu kalo! hdh siga siga ksetiligete h arwsth sxesh manas-giou!
    den perimena na doume toso noris ton allo gio! o opoios einai to mauro probato...kai den ton blepw katholou kala!

    otan eftasan sthn kaliba perimena na mpoun mesa....alla telika efigan....kai to mhstirio paramenei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και εμένα μου άρεσε πολύ και το 2ο!!! ... όταν έφτασαν στην καλύβα εμένα ξέρεις τι μου ήρθε στο μυαλό :PPP (ευκαιρία να δώσει απαντήσεις ο Carlton Cuse μέσω του Bates Motel χαχαχαχα). . . . ο αδερφός θα πεθάνει μέχρι το τέλος της σεζόν πιστεύω... το θέμα είναι από το χέρι της μάνας ή του γιου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. reeeeeeee den pezese me tipota esi!!!! pws ta sindeeis olla me to lost?????? xaxaxaxa proskinw (pantos twra pou to les kaliba mesa sto dasos kanei polu lost!)
    nomizw tha einai apo to xeri tou norman...tha einai h prwth megalh tou dolofonia kai tha einai kai simadiakh!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαχαχαχαχα, μόνα τους συνδέονται!!! ... στην αρχή που το έδειξε σε γρήγορο πλάνο λέω "ωχ, τι γίνεται εδώ;;; είδαν καλά τα ματάκια μου;;;" :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή