Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

The Borgias (2011 - present)


Sex. Power. Murder. Amen. Οι λέξεις αυτές συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο τους Βοργίες, την μαφιόζικου τύπου οικογένεια του Πάπα Αλεξάνδρου του ΣΤ'. Και φυσικά και την ομώνυμη σειρά του Showtime, η οποία μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην μικρή οθόνη μας τις ημέρες και τα έργα αυτής της οικογένειας. Τα δρώμενα της σειράς εκτυλίσσονται το 1492. Η τεράστια Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι πια παρελθόν, η Νέα Ρώμη έχει αλωθεί και η Παλιά -αφού έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να συμβούν τα προηγούμενα- είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρώπη. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η' σε βαθύ γήρας αφήνει την τελευταία του πνοή ανάμεσα σε ένα τσούρμο καρδινάλιους οι οποίοι θα κάνουν ό,τι μπορεί ο καθένας για να διεκδικήσει τον παπικό θρόνο. Κι όπως σε όλες τις εποχές έτσι και σε αυτήν, η διαφθορά και η δίψα για εξουσία στις τάξεις του Βατικανού περισσεύουν. Ο Rodrigo Borgia όμως ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους και στα δύο και με συνοπτικές διαδικασίες εξουδετερώνει τους πάντες και ανεβαίνει στο θρόνο του Πάπα της Ρώμης. Και πλέον έχει να αντιμετωπίσει τα πάντα: συνομωσίες, απειλές, εχθρικές τάσεις των διάφορων Ευρωπαϊκών κρατών και φυσικά και την ίδια του την οικογένεια, το κάθε μέλος της οποίας έχει και τη δική του ατζέντα. Από την (ουσιαστικά) πρώην συζυγό του Vanozza μέχρι την μικρή του κόρη, Λουκρητία.

Η σειρά ξεχωρίζει κυρίως για τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες της. Στο ρόλο του Πάπα Αλέξανδρου βλέπουμε τον πολυβραβευμένο Jeremy Irons, ενώ το υπόλοιπο καστ συμπληρώνουν οι Joanne Whalley, Francois Arnaud, Holliday Grainger, David Oakes, Lotte Verbeek, Colm Feore και ο φοβερός και τρομερός Sean Harris. Ο δημιουργός της σειράς είναι ο Neil Jordan και ο συνθέτης του υπέροχου soundtrack της ο Trevor Morris. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στο Showtime στις 3 Απριλίου 2011 και σε λίγους μήνες αναμένεται να προβληθεί η 3η σαιζόν, μετά από ένα εντυπωσιακό φινάλε της 2ης. Οι Βοργίες έχουν αποσπάσει πολλά και διάφορα βραβεία αλλά και υποψηφιότητες, με πιο πρόσφατη αυτή του Jeremy Irons στις Χρυσές Σφαίρες του 2013 στην κατηγορία Καλύτερος Ανδρικός Ρόλος σε Δραματική Σειρά. Επίσης, το opening της σειράς (το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω) έχει κερδίσει το βραβείο Emmy 2011 ως καλύτερο opening σειράς.

Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πρόκειται για μια επιβλητικότατη σειρά εποχής, με αρκετή ίντριγκα αλλά και δράση, με δυναμικούς και ξεχωριστούς χαρακτήρες. Για κάποιον που ψάχνει κάτι ξεχωριστό από τα τετριμμένα και του αρέσουν οι σειρές εποχής, το σίγουρο είναι οτι οι Βοργίες δεν θα τον απογοητεύσουν. Η ερμηνεία του Jeremy Irons είναι το λιγότερο εντυπωσιακή καθώς καταφέρνει να καθηλώνει τον θεατή και να τον μεταφέρει με τον τρόπο του στο 1492 χωρίς καν να το καταλάβει. Το κάθε τι στη σειρά δένει με τα υπόλοιπα απολύτως αρμονικά και το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Η σειρά αξίζει οπωσδήποτε μεγαλύτερη αναγνώριση.

Δείτε (και ακούστε!) το φανταστικό opening της σειράς...



Υ.Γ. To Review είναι γραμμένο από την πένα του γνωστού (και από τα παλιά) Τσακ!!!

9 σχόλια:

  1. - Vengeance is mine saith the Lord...
    - Οhhh no no no no no...vengeance is ours!

    Τι να λεμε τωρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο Review!!! Δεν την έχω δει τη σειρά, αλλά την έχω βάλει στο μάτι από το καλοκαίρι... θα την δω σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξίζει περισσότερη αναγνώριση στην σειρά είναι η αλήθεια αλλά ταυτοχρόνως πιστεύω ότι δεν είναι για όλους. Δηλαδή έχει αρκετά περιορισμένο κοινό! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτό τώρα που με έψησες να το δω..... όχι τίποτα άλλο.... έχω αρχίσει και το doctor who τώρα δεν λέει να το παρατήσω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω δει και τις δυο season
    Η σειρα δεν ειναι για ολους.Δεν εχει τοσο γρηγορη πλοκη οσο εχουμε συνηθισει απο αλλες σειρες , αλλα η ιντριγκα , η διαπλοκη και η διαφθορα χτυπαει κοκκινο!
    Η σκηνοθεσια , οι ερμηνειες ( ειδικα ο Παπας- Βοργιας και ο Καρδιναλιος-Ντε λα Ροβερε ειναι καταπληκτικοι) και οι φωτιγραφια.
    Οσο παρακολουθεις ενα επεισοδιο παραγματικα μεταφερεσε σε εκεινη την εποχη.Πολυ φοβαμαι ομως οτι Μπορει να την ξεκινησουν και καποιοι που ειναι συβιθισμενοι σε αλλου τυπου σειρεw εποχης (π.χ Game of Thrones) και θα απογοητευτουν.
    Τhis is pure politics , my friends

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6.  Να το δεις, γτ οχι. Δεν ειναι του στυλ σου βεβαια (κανενα πεος δε λειπει απο κανεναν) αλλα αξιζει μια δοκιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. posa eipeisodia einai h seira? isws kanw mia prospathia na thn ksekinisw an einai liga ta epeisodia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8.  Δυο σαιζον των 10 50λεπτων επεισοδιων Γιωργη...δοκιμασε τη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. auto to mhna me to kalo na teliosei to fringe kai to 666 kai meta tha thn ksekinisw thn seira!

    ΑπάντησηΔιαγραφή