Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Person of Interest - Season 1 Recap


Προτού αρχίσει η 2η σεζόν, ας κάνουμε μια επανάληψη να θυμηθούμε ό,τι είδαμε στην 1η σεζόν. Έχω χωρίσει τα σημαντικότερα γεγονότα της σειράς σε 4 μέρη. Δείτε παρακάτω....

1. Η Ομάδα - Στρατολόγηση

Harold Finch: Ο Finch είναι ο εγκέφαλος της "ομάδας". Γνωρίζουμε ότι δημιούργησε τη μηχανή. Μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου προσλήφθηκε να δημιουργήσει μία μηχανή που να εντοπίζει μελλοντικές απειλές, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν την επόμενη μεγάλη απειλή (σαν την 11/9). Η Κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα/e-mails/κλήσεις, αλλά χρειάζονταν κάτι ώστε να τα επεξεργάζεται και να διακρίνει που υπάρχει απειλή. Αλλά είχε ένα πρόβλημα η μηχανή, εντόπιζε όλα τα εγκλήματα που επρόκειτο να συμβούν. Έτσι ο Finch έκανε τη μηχανή να κατατάσσει τα εγκλήματα σε 2 λίστες, τα "σχετικά" και τα "μη - σχετικά". Τα σχετικά ήταν τα συμβάντα που προκαλούσαν μαζικούς θανάτους τα οποία ενδιέφεραν την κυβέρνηση. Τα μη-σχετικά ήταν αυτά που αφορούσαν ανθρώπους ξεχωριστά και η μηχανή προγραμματίστηκε έτσι ώστε να τα διαγράφει στο τέλος της ημέρας. Αυτή η "μη σχετική" λίστα ήταν που έτρωγε τον Finch, ο οποίος πίστευε ότι είναι κρίμα να ξέρουν ότι πρόκειται να συμβεί κάτι σε κάποιον πολίτη και να μην κάνουν τίποτα. O Finch όμως έφτιαξε και μία "πίσω πόρτα" ώστε να έχει πρόσβαση στη μηχανή, έτσι παίρνει τους αριθμούς των πολιτών για να αντιδράσει μόνος του. Είχε τις πληροφορίες που χρειάζεται, αυτό που του έλειπε ήταν ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης με ικανότητες να επέμβει. 

John Reese: Ο Finch παρακολουθούσε τον Reese για πολύ καιρό, ξέρει τα πάντα γι' αυτόν από παρελθόν έως παρόν. Όταν από έναν καβγά στο μετρό ο Reese κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα, ο Finch προσέλαβε μυστικά δικηγόρο για να τον ελευθερώσει και στην συνέχεια οι άντρες του να τον μεταφέρουν σ' αυτόν. Έτσι βλέπουμε την 1η συνάντηση Reese - Finch, μία συνεργασία που ήταν μοιραίο να συμβεί. Στην αρχή ο Reese αμφισβητεί τον Finch, νομίζοντας ότι προσπαθεί να τον εξαπατήσει, αλλά όταν τον περνάει από μία δοκιμασία και στη συνέχεια του αποκαλύπτει ότι ξέρει πράγματα για το παρελθόν του και του εγγυάται ότι όσο δουλεύουν μαζί δε θα του πει ψέματα όπως έκανε η κυβέρνηση, ο Reese αρχίζει να σκέφτεται ότι κάνοντας τη δουλειά θα επανορθώσει για λάθη του παρελθόντος και θα διασφαλίσει να μην πάθει κανείς άλλος ό,τι έπαθε ο ίδιος. Έτσι πάει στην πρώτη αποστολή. Αρχικά, ο Finch έχει όλες τις απαραίτητες πλαστές ταυτότητες και τεχνολογία που χρειάζονται, αλλά έχουν έλλειψη από πυρομαχικά. Μία έλλειψη την οποία θα καλύψει γρήγορα ο Reese. Έτσι η ομάδα είναι έτοιμη για την 1η αποστολή. Στο τέλος της αποστολής, ο Finch δίνει δύο επιλογές στον Reese: αρχικά του προσφέρει αρκετά λεφτά για να φύγει και να εξαφανιστεί, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι να συνεχίσουν να σώζουν κόσμο, προειδοποιώντας τον ότι πιθανόν θα καταλήξουν και οι 2 νεκροί στο τέλος. Ο Reese χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέγει να μείνει.

Lionel FuscoΟ Reese καθώς παρακολουθούσε την Diane (1o Person of Interest) έπεσε πάνω στον Lionel αρκετές φορές και έμαθε κάποια πράγματα και γι' αυτόν. Ο ίδιος συνεργαζόταν με βρώμικους μπάτσους για να βάζει διάφορους πρώην εγκληματίες πίσω στη φυλακή. Ο Reese γρήγορα κατάλαβε ότι το κάνει περισσότερο από αφοσίωση παρά για τα λεφτά. Καθώς όμως παρακολουθούσε τους βρώμικους μπάτσους και την Diane, ο Lionel τον ανακάλυψε και έτσι τον μετέφερε προς τις φυλακές. Στο αυτοκίνητο όμως βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που ενώ φαίνεται να έχει το πάνω χέρι ο Lionel τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και ο Reese καταφέρνει να αποδράσει (η σκηνή στο αυτοκίνητο είναι από τις αγαπημένες μου!). Στο τέλος του 1ου επεισοδίου, ο Reese συναντάει κρυφά τον Lionel και τον προσλαμβάνει ανεπίσημα για να τον βοηθάει γιατί χρειάζεται κάποιον μέσα στην αστυνομία. Ο Lionel δεν είναι πρόθυμος να το κάνει αλλά δεν έχει και άλλη επιλογή. Στην αρχή θα είναι επιφυλακτικός και θα προσπαθήσει να παγιδέψει τον Reese αλλά με τον καιρό θα τον εμπιστευτεί και ύστερα θα πάρει μετάθεση στο τμήμα της Detective Carter για να παρακολουθεί τις κινήσεις της ενάντια στον Reese και τον Finch. Καθώς περνάει ο καιρός, ο Lionel έχει ανάγκη να κάνει το σωστό και μάλιστα θα θελήσει να καθαρίσει το όνομα του, αλλά ο Reese θα τον εμποδίσει για να έχει μέσον στα σχέδια του HR. Μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Fusco θα έχει σώσει αρκετές φορές τους 2 ήρωες μας και θα έχει φανεί αρκετά χρήσιμος στην ομάδα. 

Joss Carter: Ο αρχικός στόχος της Κάρτερ ήταν να πιάσει τον Άνδρα με το Κουστούμι (John Reese), ο οποίος φαίνεται σαν εγκληματίας - εκδικητής στα μάτια της αστυνομίας. Γι' αυτό το λόγο πήγε η Lionel Fusco στο τμήμα της, για να την παρακολουθεί. Τα πράγματα όμως αλλάζουμε όταν η Κάρτερ και ο γιος της θα βρεθούν σε κίνδυνο και αυτός που θα τους σώσει θα είναι ο ίδιος άνθρωπος που κυνηγάει (ο Reese). Τότε θα αρχίσει να αναρωτιέται αν όντως είναι οι κακοί της υπόθεσης ή όχι. Την στιγμή που τους έχει παγιδέψει και τους δύο και είχε την ευκαιρία να τους πιάσει με τη βοήθεια της CIA αποφασίζει να τους αφήσει να φύγουν. Ωστόσο ο Finch θα εμφανιστεί και θα της εξηγήσει ότι το μόνο που κάνουν είναι να σώζουν ανθρώπους και γρήγορα θα αρχίσει να τους βοηθάει και η Κάρτερ διότι ξέρει ότι με αυτούς για βοήθεια θα μπορεί να σώσει περισσότερους απ' όσους σώζει στην αστυνομία. Ωστόσο δεν της αρέσει καθόλου το γεγονός που δεν της αποκαλύπτουν πληροφορίες για το πως ξέρουν ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο (για τη μηχανή με λίγα λόγια!). Εν τέλη, θα φανεί πολύ χρήσιμη στην ομάδα, όπως και ο Φάσκο, παρ' ότι οι 2 Ντετεκτιβ δεν γνωρίζουν για την συνεργασία του άλλου με τους 2 ήρωες μας , μέχρι το τέλος της σεζόν.

Zoe Morgan: Η Zoe δουλεύει ως "Fixer", βοηθάει τους ανθρώπους σε δύσκολες καταστάσεις. Έχει πολλές γνωριμίες στην Νέα Υόρκη και πολλές γνώσεις και εμπειρία για το πως δουλεύει το σύστημα. Αρχικά εμφανίστηκε ως person of interest, όταν ένας επιχειρηματίας αποφάσισε να την σκοτώσει. Αφού οι 2 φίλοι μας την έσωσαν, από τότε τους έχει βοηθήσει κανα 2 φορές σε περιπτώσεις που την χρειάζονταν. Έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Reese, αλλά και με τον Finch και όποτε την αναζητήσουν είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει. 

Η Αποκάλυψη Carter - Fusco: Αφού έμαθε η Carter για τους 2 πρωταγωνιστές και πήγε με το μέρος τους θα έκανε τα πάντα για να τους προστατέψει. Έτσι ήθελε να ξεσκεπάσει τον Fusco που δούλευε για το HR. Όμως ο Fusco μην γνωρίζοντας ότι η Κάρτερ είναι με το μέρος τους την κρατούσε σε απόσταση για να βοηθάει τον Reese και τον Finch. Υπήρχε μια μεγάλη καχυποψία μεταξύ των 2 αλλά την στιγμή που πήγε η Κάρτερ να ξεσκεπάσει τον Fusco, ο ίδιος της λέει την αλήθεια για τα πάντα και επί τόπου επιβεβαιώνει την ιστορία του και ο Finch, και πλέον δημιουργήθηκε μια δυνατή ομάδα όπου με τη συνεργασία τους κατάφεραν να σώσουν τον Reese από μια πολύ δύσκολη κατάσταση!

Η εξαπάτηση της Root: Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτήν αλλά φαίνεται να είναι ο βασικός αντίπαλος της ομάδας. Κατάλαβε το πως λειτουργούν και εμφανίζονται όταν κάποιος διατρέχει κίνδυνο και είπε να το εκμεταλλευτεί προς όφελος της. Έτσι πλήρωσε το HR για να την δολοφονήσουν και να χρειαστεί να βγει ο Reese να την σώσει και κάπως έτσι ξεσκέπασε τον Finch.

 2. Μηχανή


 Ιστορία: Μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου προσλήφθηκε ο Φιντς μέσω της ITF να δημιουργήσει μία μηχανή που να εντοπίζει μελλοντικές απειλές, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν την επόμενη μεγάλη απειλή (σαν την 11/9). Η Κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα/e-mails/κλήσεις, αλλά χρειάζονταν κάτι ώστε να τα επεξεργάζεται και να διακρίνει που υπάρχει απειλή. Έτσι δημιουργήθηκε η μηχανή. Αλλά είχε ένα πρόβλημα η μηχανή, εντόπιζε όλα τα εγκλήματα που επρόκειτο να συμβούν. Έτσι ο Finch έκανε τη μηχανή να κατατάσσει τα εγκλήματα σε 2 λίστες, τα "σχετικά" και τα "μη - σχετικά". Τα σχετικά ήταν τα συμβάντα που προκαλούσαν μαζικούς θανάτους τα οποία ενδιέφεραν την κυβέρνηση. Τα μη-σχετικά ήταν αυτά που αφορούσαν ανθρώπους ξεχωριστά και η μηχανή προγραμματίστηκε έτσι ώστε να τα διαγράφει στο τέλος της ημέρας. O Finch όμως έφτιαξε και μία "πίσω πόρτα" ώστε να έχει πρόσβαση στη μηχανή, έτσι παίρνει τους αριθμούς των πολιτών. Χρειάστηκαν 4 με 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η δημιουργία της και τέθηκε σε λειτουργία στις 24.02.2005! Το 2009 πωλήθηκε η μηχανή στην κυβέρνηση στην τιμή του ενός δολαρίου. Ωστόσο την τελευταία μέρα πριν την πώληση ο Neithan εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Finch για το ότι οι άνθρωποι της κυβέρνησης μπορεί να εκμεταλλευτούν την μηχανή αλλά ο Finch του είπε ότι η μηχανή μπορεί να συντηρεί και να προστατεύει τον εαυτό της. Έτσι κρυφά, ο Neithan έφτιαξε μία λειτουργία έκτακτης ανάγκης (Contingency) για παν ενδεχόμενο. 


Άνθρωποι που γνωρίζουν για τη μηχανή: Έχει αναφερθεί ότι γνώριζαν μόνο 7 άτομα για τη μηχανή, από αυτούς γνωρίζουμε τους 4: Nathan Ingram, Alicia Corwin, Denton Weeks, και ένα μέλος του United States Office of Special Counsel (τον είδαμε στο 1.22). Ωστόσο εκείνη την εποχή γνώριζε και ο Φιντς για την μηχανή αλλά ο Nathan τον κρατούσε κρυφό μιας και θεωρείται ότι ο Nathan την δημιούργησε. Μέχρι το τέλος της σεζόν γνωρίζουν επιπλέον άλλα 2-3 άτομα: ο John Reese, ο Henry Peck (1.22) και ίσως η Root. 


3. Οργανωμένο έγκλημα

HR: Είναι μία ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών στη Νέα Υόρκη! Συνήθως πληρώνονται για να αναλαμβάνουν υποθέσεις που χρειάζεται να σκοτώσουν κάποιον ή να κλέψουν. Οι υπεύθυνοι αυτής της οργάνωσης είναι ανώτερα μέλη της κυβέρνησης (βλέπε εικόνα). Ο John Reese ήθελε να γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις τους γι' αυτό έβαλε τον Φάσκο ως χαφιέ στο HR. Στο τέλος της 1ης σεζόν αποκαλύφθηκε όμως σώζοντας τον Reese. 

Carl Elias: O Elias ανήκει στη μαφία, Ήθελε να πάρει τον έλεγχο της πόλης έχοντας στο πλάι του το HR. Το πρώτο βήμα ήταν να βγάλει από τη μέση όλους τους νονούς του εγκλήματος αλλά μάταιη η προσπάθεια του καθώς τελευταία στιγμή η Κάρτερ και ο Φάσκο κατάφεραν να τον σταματήσουν στέλνοντας τον στην φυλακή. Ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και μέσα από τη φυλακή η ισχύς του στην πόλη είναι μεγάλη καθώς έχει γνωριμίες και ανθρώπους παντού. Κάπως έτσι σκότωσε και τον πατέρα του. 

Μηχανή: Η μηχανή μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε έγκλημα όπου έχει σχεδιαστεί από πριν, χρησιμοποιώντας τις κάμερες κυκλοφορίας και παραβιάζοντας e-mail, κλήσεις και SMS. 

4.  Προβλήματα με το νόμο.  


Άντρας με το Κουστούμι: Όταν άρχισε ο Reese να συνεργάζεται με τον Φιντς, απέτρεψαν πολλά εγκλήματα. Ωστόσο η ηθική τους δεν τους επέτρεπε να σκοτώνουν τους "εγκληματίες" ή να τους ξεφορτώνονται με κάποιον άλλο τρόπο αλλά τους έκαναν "πακέτο" για την αστυνομία. Έτσι οι εγκληματίες ήταν μάρτυρες για τη δουλειά του Reese και του Finch και περιέγραφαν τον Reese στην αστυνομία ως "ο άντρας με το κουστούμι". Η 1η που ασχολήθηκε προσωπικά με την υπόθεση ήταν η Detective Carter, ήταν ο προσωπικός της στόχος. Ωστόσο μέσα της ήξερε ότι αυτό που κάνει ο Μυστηριώδης άντρας είναι σωστό, αλλά η ιδεολογία της δεν της επέτρεπε να αφήσει έναν εκδικητή να κάνει την δουλειά της. Όταν όμως κινδύνεψε η Κάρτερ να πεθάνει και την έσωσε ο Reese τότε άρχισε να σκέφτεται διαφορετικά, και εν τέλη ενώ είχε μια μοναδική ευκαιρία να τον πιάσει ένιωσε ότι του το χρωστούσε και τον άφησε να φύγει. Μετά από αυτό ο Reese και ο Finch αισθάνθηκαν ότι είναι σωστό να εξηγήσουν στην Κάρτερ κάποια πράγματα και να την βάλουν στο παιχνίδι. Μετά από αυτό, το κυνήγι του "άντρα με το κουστούμι" έφτασε στο τέλος του, όμως για κακή τους τύχη τότε ανέλαβε το FBI την υπόθεση.

FBI: Το FBI, με επικεφαλή τον Special Agent Donnelley κυνηγάει τον Reese γιατί πιστεύει ότι δουλεύει για τον Elias. Ωστόσο πέρα απ' αυτό έχουν στόχο να ξεσκεπάσουν την CIA που πιστεύουν ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες και εγκλήματα.

CIA: Η CIA παρουσιάζεται στη σειρά σαν μία διεφθαρμένη οργάνωση, που αποσκοπεί στο κέρδος της χώρας και στο ξέπλυμα υποχρεώσεων. Επειδή η Αμερική δε μπόρεσε να νικήσει τη μάχη ενάντιας στα ναρκωτικά, η CIA διακινεί δικό της προϊόν μυστικά για να επωφελείται τουλάχιστον η κυβέρνηση από αυτό. Ωστόσο αναλαμβάνουν γενικότερα όλες τις παράνομες δραστηριότητες. Επικεφαλής φαίνεται να είναι ο Mark Snow, ο οποίος κυνηγάει τον Reese με στόχο να τον σκοτώσει επειδή ξέρει αρκετές πληροφορίες! Στόχος του ήταν να πεθάνει μαζί με την συνάδελφο του, Kara Stanton, σε μια αποστολή τους στην Κίνα, αλλά κατάφεραν και οι 2 να ξεφύγουν! Τελευταία φορά που εθεάθη ο πράκτορας Snow ήταν (στο 1x20) όταν του έστησε παγίδα η Kara για να τον πιάσει (και τα κατάφερε!).

____________________________________


Υ.Γ. Δείτε επίσης και 8 πράγματα που θα θέλαμε να δούμε στη 2η σεζόν!

Υ.Γ.2. Όποιος έχει λογαριασμό στο Facebook μπορεί να κάνει Like στο Person of Interest Greek Fans, να μαζευτούμε όλοι οι Έλληνες Φαν της σειράς.

6 σχόλια:

  1.  Ενταξει δεν ξερω γιατι αλλα τα αρθρα που γραφεις για το Person of Interest μοιαζουν δυο κλασσεις πανω απο ολα τα υπολοιπα εξαιρεση το LOST !!!Αντε και για το Πουλιτζερ  !! Πολυ ωραιο Recap !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα ευχαριστώ, ναι έχω έμπνευση όταν γράφω για το person... πιο πολύ μου αρέσει αυτό το άρθρο που ετοιμάζω τώρα για το PoI, αλλά θα διακόψω σε λίγο και θα συνεχίσω αύριο! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι να μην εχεις ;;;; 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα λογια μου ερχεσαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή