Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Oz (1997-2003)


Σεζόν: 6
Επεισόδια: 56

Περίληψη: Η σειρά διαδραματίζεται στις φυλακές OZ. Πιο συγκεκριμένα η σειρά εστιάζει στην πτέρυγα "Emerald City", της οποίας υπεύθυνος είναι ο Tim McManus όπου πιστεύει ότι οι φυλακές πρέπει να δίνουν έμφαση στην αναμόρφωση των κρατούμενων πέρα από την τιμωρία για το έγκλημα τους. 

Σχόλια: Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για αυτή τη σειρά! Καταρχάς η αιτία που την άρχισα ήταν επειδή μου αρέσουν ταινίες και σειρές με φυλακές και από το πρώτο επεισόδιο πωρώθηκα. Δεν είναι σειρά που κολλάει σε χαρακτήρες και γεγονότα, μπορεί ανα πάσα στιγμή να ανατρέψει μια κατάσταση και να σκοτώσει οποιονδήποτε χαρακτήρα οποιαδήποτε στιγμή. Από την αρχή θέλει να σου δώσει την εντύπωση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής στις φυλακές Oswald και το καταφέρνει. Παρουσιάζει τα γεγονότα πολύ σκληρά και ωμά. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο σκληρό έχει δείξει η τηλεόραση... 15 με 16 σκαλιά πιο σκληρό από The Wire, Shield, Sopranos. Παρ' όλα αυτά είναι και πολύ ανθρώπινη σειρά, σε κάνει να συμπάσχεις με τους χαρακτήρες, τα προβλήματα τους και τα διλήμματα που αναγκάζονται να παίρνουν προκειμένου να επιβιώσουν. Οι χαρακτήρες είναι το δυνατό σημείο της σειράς, όπου τους αναπτύσσει φανταστικά. 

Σαν σειρά θίγει αρκετά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τις φυλακές αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, όπως η βία, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, η θρησκεία, η εκπαίδευση, η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, τα δικαιώματα των ανθρώπων, η θανατική ποινή και ο θάνατος γενικότερα αλλά και το ίδιο το σύστημα και τη κοινωνία στην οποία ζούμε και επηρεάζουν τον άνθρωπο. Εμείς στη σειρά βλέπουμε την οπτική γωνία των κρατούμενων αλλά και των υπεύθυνων και εργαζόμενων στη φυλακή πάνω στα συγκεκριμένα, και άλλα, θέματα. 

Παρ' ότι είναι λίγο παλιά η σειρά τη θεωρώ διαχρονική και βλέπεται άνετα ακόμα και σήμερα. Μάλιστα είναι από τις πιο τολμηρές και πρωτότυπες σειρές σε απόδοση που έχω δει. Το φινάλε δε θα καθίσω να το σχολιάσω ξεχωριστά καθώς ό,τι και να μου έδειχνε δε θα άλλαζε με τίποτα τη γνώμη που είχα σχηματίσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 55 επεισοδίων, κατά τα οποία είχαμε δει ΤΑ ΠΑΝΤΑ που θα μπορούσαν να μας δείξουν σε μία ρεαλιστική - χωρίς υπερβολές - σειρά! Από τα πρώτα επεισόδια αναρωτιόσουν τι ακόμα θα μπορούσες να δεις και η σειρά συνέχιζε να σε εκπλήττει με το που μπορεί να φτάσει. Ασχολήθηκε με τα πάντα, ακόμα και με τη μουσική. (τη συγκεκριμένη σκηνή θα την ήθελα στο φινάλε!). 

Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς βλέπουμε πάρα πολλά γνωστά πρόσωπα στο καστ από Lost (Harold Perrineau, Adewale Akinnuoye-Agbaje), Fringe (Kirk Acevedo, Lance Reddick), Dexter (Lauren Vélez, David Zayas) και πολλούς άλλους αξιόλογους εξίσου γνωστούς.

Αντί για τρέιλερ με σκηνές από τη σειρά, ας δούμε ένα έξυπνο promo για τα DVD της σειράς...


Συνολική βαθμολογία: 9,5/10 


22 σχόλια:

  1. Το πες και το εκανες την ειδες και ανεβασες review !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε ναι! Θα άφηνα τέτοια σειράρα έτσι;; εδώ και παραπάνω από ένα μήνα, κάθε μέρα έβλεπα τουλάχιστον από ένα επεισόδιο την ημέρα! Σήμερα γνωρίζοντας ότι δε θα δω μου έχει λείψει! Δέθηκα πολύ με αυτή τη σειρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε τωρα ειμαι πολυ περιεργη..9.5 στα 10?λεω να την δω.....(επιτελους μετα απο απεγνωσμενες προσπαθειες καταφερα να μπω στο tv  island!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο που τα κατάφερες! Ο Επιμένων νικά :) ... αλλά όπως σου έχω ξαναπεί αυτή η σειρά ίσως δεν είναι για σένα λόγω των σκληρών σκηνών! Αλλά δες την 1η σεζόν και κρίνε μόνη σου, 8 επεισόδια είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ελα βρε δν ειμαι 5 χρονων..αφου λες οτι ειναι ωραια κατι θα ξερεις...δν μου λες μηπως την εχεις?στον σκληρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να σου πω θα κατεβασω μια σεζον (αν κατεβαινει) και θα τη δω εν ευθετω χρονω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @aaccf11e47c53baa12007895e752fe81:disqus το ξέρω, απλά θυμάμαι που μου είχες πει ότι δε σου αρέσουν οι σκληρές σειρές (μου έδωσες για παράδειγμα το Criminal Minds... μνήμη ελέφαντα!). Ναι την έχω, θες να σε ξελασπώσω;; :P 

    @cf2892c83ae6e48f8c6616978e5379dc:disqus σου είπα στο torrentday κατεβαίνει σχετικά γρήγορα! Άμα υπάρξει πρόβλημα σφύρα μία και σου στέλνω πρόσκληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1. Άλλα 4 επεισόδια μου έμειναν και τη Δευτέρα πιστεύω να έχω και γω έτοιμη ανάρτηση για το Oz... Με λίγα λόγια πρόκειται για εξαιρετική σειρά! Μία από τις 10 πιο αγαπημένες μου όλων των εποχών (και μένα μου αρέσουν οι ταινίες με φυλακές και δεν γινόταν να μη μου αρέσει το Oz)! Βέβαια έχω κάνα 2 ενστάσεις, αλλά θα τις αναφέρω στην ανάρτηση που θα κάνω... :) Πάντως είναι λογικό να έχει πολλούς θανάτους μιας και διαδραματίζεται μέσα σε φυλακή... αλλά από βασικούς-βασικούς χαρακτήρες μόνο 2 θυμάμαι να έχουν πεθάνει...

    2. "15 με 16 σκαλιά πιο σκληρό από The Wire, Shield, Sopranos" για Wire δεν έχω άποψη ακόμα (θα το ξεκινήσω σύντομα), αλλά για το The Shield είσαι άδικος κατά τη γνώμη μου... Θυμάμαι τουλάχιστον 3-4 σκηνές της σειράς που ήταν τόσο δυνατές, τόσο σκληρές και τόσο συγκλονιστικές που για μένα δεν τις φτάνει το Oz...

    3. "Το φινάλε δε θα καθίσω να το σχολιάσω ξεχωριστά καθώς ό,τι και να μου
    έδειχνε δε θα άλλαζε με τίποτα τη γνώμη που είχα σχηματίσει κατά τη
    διάρκεια των προηγούμενων 55 επεισοδίων" Κατάλαβα... δεν σου άρεσε το φινάλε... είμαι περίεργος κι ανυπομονώ να το δω (λογικά σήμερα)...

    4. "τη συγκεκριμένη σκηνή θα την ήθελα στο φινάλε" τώρα που το λες... ΚΑΙ ΓΩ!!! Είναι ίσως η πιο αγαπημένη μου σκηνή της σειράς...!!! Πόσο γαμάτο θα'ταν να τελείωνε έτσι;!;!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχαχα αμε..αμα μπορουσες να με ξελασπωσεις θα ηταν καλα...ναι καλα θυμασαι απλα στο crimina minds και στο Csi καποιες υποθεσεις ειναι και λιγο διεστρεμενες.οπως ειχες πει και εσυ τετοιες σειρες δν ειναι να βλεπεις παραπανω απο 2 επεισοδια την ημερα ...θα την δω και θα σου πω,αμα λες οτι ειναικαλη ειναι καλη,τελος:P..τωρα ξανακανω επαναληψη το person,μιας και δν εχω 24:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. Άντε με το καλό!!! Περιμένω να δω τι θα γράψεις (και τις ενστάσεις!). Στην ουσία δεν υπάρχει βασικός βασικός, αλλά άμα το πάρεις από την αρχή το πράγμα (δηλαδή από αυτούς που ξέραμε στην αρχή) έχουν πεθάνει περισσότεροι! 

    2. Νομίζω κατάλαβα ποιες λες (η μία σίγουρα είναι με τον Γκουάρντο), αλλά νομίζω σε γενικό επίπεδο είδαμε πιο σκληρά πράγματα (ίσως και επειδή έχουμε θέμα τις φυλακές όπως λες και εσύ και είναι λογικό). Στο ΟΖ σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε παρόμοιες καταστάσεις (ίσως όχι ίδιου επιπέδου πάντα!). 

    3-4. Δεν είναι ότι δε μου άρεσε, πολύ καλό, απλά υπήρχαν κάποιες σκηνές και επεισόδια που σκεφτόμουνα πόσο γαμάτο θα ήταν να τελείωνε έτσι. Κλασσικό παράδειγμα (πέρα από το "4"-σκηνή Βερν-Τόμπυ)  το φινάλε της 4ης, άμα ήταν λίγο διαφορετικό, να πρόσθεταν και μερικά πράγματα ακόμα θα ήταν το καλύτερο φινάλε (αλλά να το φυλούσαν για την 6η!!!). <<<Όταν την ολοκληρώσεις σήμερα-αύριο δες και το άλλο θέμα που ανάρτησα πριν λίγο (έχω βάλει και μερικά trivia από το imdb).

    Υ.Γ. Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή είναι αυτοτελή και τις βαριέσαι ίσως θα το 'πα! Ισχύει και στις σειρές με τα ωριαία επεισόδια αυτό βέβαια γιατί κουράζουν πολλές φορές!!! Σαφώς ο λόγος μου έχει ισχύ!!! Καλή επανάληψη τότε :D !!! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τον πρωτο κυκλο ειδα σταυρο κ δεν mαρεσε καθολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1. κάποιοι χαρακτήρες ξεχώριζαν περισσότερο σε σχέση με κάποιους άλλους...

    2. και με τον Lem και με τον Shane στο φινάλε και η τελευταία σκηνή...

    3-4. δυστυχώς έμοιαζε περισσότερο με season finale, παρά με series... "το φινάλε της 4ης, άμα ήταν λίγο διαφορετικό, να πρόσθεταν και μερικά πράγματα ακόμα θα ήταν το καλύτερο φινάλε" το σκέφτηκα και γω αυτό όταν το είδα...!!! Απλά θα ήθελα ο Beecher να σκότωνε τον Schillinger στο τέλος (με ωραίο τρόπο όμως)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1. Ναι, συνήθως οι αρχηγοί των ομάδων και οι "άλλοι". 

    2. Ναι αυτές ήταν οι τοπ σκηνές της σειράς! Και στο ΟΖ είδαμε με τον Τόμπ και την οικογένεια του και από προδοσίες πολλές... βέβαια όταν έχεις να κάνεις με φυλακισμένους η προδοσία δεν είναι και τόσο σοκαριστική!

    3. Σωστά, όχι καταλάθος, αλλά από επιλογή του! Αλλά με τον χαρακτήρα του 6ου κύκλου Μπίτσερ δε θα ταίριαζε μια τέτοια πράξη! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 2. "Και στο ΟΖ είδαμε με τον Τόμπ και την οικογένεια του" βασικά αυτά τα πληροφορούμασταν παρά τα βλέπαμε (στο σκηνικό της απαγωγής αναφέρομαι που ήταν και το πιο σκληρό)...

    3. Ε να μην τον έκαναν τόσο ηθικό μετά από τόσα που πέρασε... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 2. Σωστά, αλλά αναφερόμουν σε όλη την οικογένεια, από την απαγωγή που απλά την ανέφεραν μέχρι την δολοφονία του πατέρα του και του αδερφού του που ειδικά στου πατέρα του λυπήθηκα πολύ τον φουκαρά όπως πέθανε, όλη την οικογένεια του έφαγε ο Βερν! 

    3. Εμένα μου άρεσε να τον βλέπω ηθικό, να κρατάει τις αρχές που είχε πριν μπει στη φυλακή! Πέρασε και αυτός την φάση του βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17.  2. Το κατάλαβα, απλά εγώ αναφέρθηκα αποκλειστικά στην απαγωγή γιατί ήταν το πιο σκληρό σκηνικό και η σειρά δεν τόλμησε να μας το δείξει... Προσωπικά για τον πατέρα δεν λυπήθηκα καθόλου γιατί είχα συνηθίσει πλέον να πεθαίνει κάποιος απ΄την οικογένεια του Μπίτσερ... :P

    3. Εκεί που έπρεπε να είναι ηθικός όμως και να μην κάνεις μλκς δεν ήταν... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 2. Τώρα που το σκέφτομαι (πέρα από το όνειρο του Μπίτσερ στην 4η σεζόν) η μόνη φορά που μας έδειξαν τον έξω κόσμο ήταν στο φινάλε... (άντε και στην αφήγηση του Αυγούστου όταν εισήγαγε έναν χαρακτήρα!) και πιθανώς δεν ήθελαν να αλλάξει αυτό! 

    3. χαχαχα δεν έχεις και άδικο τώρα... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19.  2. Πάντως ήθελα να το δείξουν το συγκεκριμένο σκηνικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ναι καλό θα 'ταν! Είδαμε ένα χεράκι μόνο... 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. To tv-island είναι ενημερωτικό blog, δεν ασχολούμαστε με προβολές επεισοδίων :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή